Пиротска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пиротска
— улица —
Гледка от пешеходната част на улица „Пиротска“
Карта
Град СофияБългария
Носи името наПирот
Стари имена„Андрей Жданов“
Пиротска в Общомедия

„Пиротска“ е основна, централна улица в София. Тя е търговска улица, на която са разположени множество стопански обекти – офиси, магазини, заведения за хранене, ателиета, хотел.

Простира се между булевард „Княгиня Мария-Луиза“ (на изток) до улица „Хисар“ при градата „Света Троица“ (на запад), където е задънена. Пресича се с централни улици и основни пътища на София като „Княз Борис I“, булевард „Стефан Стамболов“, „Цар Самуил“, „Христо Ботев“, „Опълченска“, бул. „Инж. Иван Иванов“, булевард „Димитър Петков“ и булевард „Константин Величков“, както и с Женския пазар и пазара „Никола Петков“ на пресечката с едноименния булевард.

Улица „Пиротска“ е с няколко части на организацията на движение на МПС. Между булевард „Мария Луиза“ и булевард „Стефан Стамболов“ улица „Пиротска“ е оформена като пешеходна зона. Между булевард „Стефан Стамболов“ и булевард „Христо Ботев“ е с разрешено двупосочно движение и към запад в посока булевард „Константин Величков“, и към изток в посока Женския пазар. В участъка между булевард „Христо Ботев“ и булевард „Инж. Иван Иванов“ обаче движението на МПС е еднопосочно и само в посока изток към Женския пазар. В целия останал участък на запад след булевард „Инж. Иван Иванов“ „Пиротска“ отново е с двупосочно движение.

По време на социалистическия режим, улицата е преименувана на Андрей Жданов.

Обекти[редактиране | редактиране на кода]

На „Пиротска“ или в непосредствена близост до нея се намират следните обекти:

Северна страна
Сградата е завършена през 1907 година по проект на архитект Георги Фингов;
Южна страна

Градски транспорт[редактиране | редактиране на кода]

По ул. „Пиротска“ в участъка между Женския пазар и бул. „Констатин Величков“ минава трамвайна линия 22, като в участъка между Женския пазар и ул. „Странджа“ минава и трамвайна линия 20.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]