Пиротска (улица в София)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гледка от пешеходната част на улица „Пиротска“

„Пиротска“ е основна, централна улица в София. Тя е търговска улица, на която са разположени множество стопански обекти – офиси, магазини, заведения за хранене, ателиета, хотел.

Простира се между бул. „Княгиня Мария-Луиза“ (на изток) до ул. „Хисар“ при Общинска градина Св. Троица (на запад), където е задънена. Пресича се с централни улици и основни пътища на София като „Княз Борис I“, бул. Стефан Стамболов, „Цар Самуил“, бул. „Христо Ботев“, „Опълченска“, бул. „Инж. Иван Иванов“, бул. „Димитър Петков“ и бул. „Константин Величков“, както и с Женския пазар и пазара „Никола Петков“ на пресечката с едноименния булевард.

Улица „Пиротска“ е с няколко части на организацията на движение на МПС. Между бул. Кн. Мария Луиза и бул. Стефан Стамболов ул. „Пиротска“ е оформена като пешеходна зона, забранена за МПС-та. Между бул. Стефан Стамболов и бул. Христо Ботев е с разрешено двупосочно движение и към запад в посока бул. „Константин Величков“, и към изток в посока Женския пазар. В участъка между бул. Христо Ботев и бул. Инж. Иван Иванов обаче движението на МПС-та е еднопосочно и само в посока изток към Женския пазар. В целия останал участък на запад след бул. Инж. Иван Иванов „Пиротска“ отново е с двупосочно движение.

По време на социалистическия режим, улицата е преименувана на Андрей Жданов.

Обекти[редактиране | редактиране на кода]

На „Пиротска“ или в непосредствена близост до нея се намират следните обекти:

Северна страна
Сградата е завършена през 1907 година по проект на архитект Георги Фингов;
Южна страна

Градски транспорт[редактиране | редактиране на кода]

По ул. „Пиротска“ в участъка между Женския пазар и бул. „Констатин Величков“ минава трамвайна линия 22, като в участъка между Женския пазар и ул. „Странджа“ минава и трамвайна линия 20.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]