България (площад в София)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на България.

„България“
Северната част на площада с каскадата
Северната част на площада с каскадата
42.6856° с. ш. 23.3192° и. д.
Местоположение в България София Център
Селище СофияБългария
Улици„Витоша“,
„Патриарх Евтимий“,
„Фритьоф Нансен“,
„България“,
„Пенчо Славейков“,
„Баба Неделя“,
„Шандор Петьофи“
ОбектиНационален дворец на културата (НДК),
метростанция „НДК“,
Мост на влюбените,
Административна сграда на НДК
България в Общомедия
Административната сграда на НДК
Южната част на площада с хотел „Хилтън“ и Моста на влюбените

„България“ (наричан по-рано и „Баба Неделя“) е парков площад в централната част на София, най-големият площад в града (с площ около 14 хектара).

Ограничен е (от север по часовниковата стрелка) от: булевардите „Витоша“, „Патриарх Евтимий“, „Професор Фритьоф Нансен“, „България“, „Пенчо Славейков“, улиците „Баба Неделя“, „Шандор Петьофи“. Оттатък бул. „Витоша“, на южния край на бул. „Ген. Михаил Скобелев“ е разположен малкият площад „Баба Неделя“ с трамвайната спирка.

По-голямата част от площада се заема от парк, има също и открити пространства. В центъра му е разположена внушителната основна сграда на Националния дворец на културата. Тя разделя площада на северна и южна част, наричани съответно градината пред НДК и градината зад НДК.

В северната част е оформено широко открито пространство пред централния вход на НДК с фонтани и водна каскада, както и с фонтани в пешеходния подлез. Мястото се използва за митинги и други организирани обществени прояви. След каскадата, близо до северния край на площада в периода 1981 – 2017 година е разположен мемориалът „1300 години България“. За него има решение от декември 2014 г. на Столичния общински съвет да бъде преместен, като бъде възстановен Мемориалът на загиналите войници от Първи и Шести пехотни полкове [1]. Комплексът е премахнат през юли 2017 г., като бронзовите пластики са съхранени. Предвижда се възстановяването на мемориала на загиналите от Първи и Шести пехотни полкове през 2018 г. Фигурата на лъва, държащ с лапата си карта на българското землище отпреди Освобождението от османска власт (част от войнишкия мемориал), е върната на старото си място след премахването на „1300 години България“ – в началото на ноември 2017 г. В градината източно от несъществуващия вече „1300 години България“ са изградени: лятна сцена, детска площадка, мемориал на жертвите на комунизма с параклис „Всички български мъченици“, мемориал за Берлинската стена, кафенета.

В южната част също има кафенета, а западно от градината са разположени ресторанти (в ниската част), зала 12 и административна сграда на НДК, известна като Малкото НДК и с предишното си наименование ПРОНО (Проектантски институт на отбраната).

Под площада минава транспортен тунел, свързващ бул. „Ген. Михаил Скобелев“ с булевардите „Васил Левски“ и „Професор Фритьоф Нансен“, както и трасе на Софийското метро. Пешеходни подлези (в центъра и северния край на площада) водят към метростанция НДК и спирката в транспортния тунел. Много известен и посещаван е пешеходният надлез над бул. „България“, наричан Мост на влюбените, който свързва южната част на площада с хотел „Хилтън София“ и Южния парк.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]