Евлоги и Христо Георгиеви (булевард в София)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
булевард Евлоги Георгиев
Изглед към булеварда с коритото на Перловска река, течаща между платната му за движение посока север и отвъд нея – платното му за движение в южна посока

„Евлоги и Христо Георгиеви“ е основен централен булевард в София.

Първоначално е наречен на българския предприемач Евлоги Георгиев. Впоследствие е носил името „Адолф Хитлер“ от „Янко Сакъзов“ до ул. Гурко и от ул. Гурко нататък – „Бенито Мусолини“,[1] а по-късно е преименуван на „Клемент Готвалд“ (генерален секретар на чехословашката компартия) [2] – впоследстие получава сегашното си име „Евлоги и Христо Георгиеви“.

Началото си води от пресечката с бул. „Черни връх“ и бул. „Фритьоф Нансен“ в района на НДК, южно от която се нарича бул. „България“. На изток булевардът свършва непосредствено след пресечката с бул. „Мадрид“ и бул. „Янко Сакъзов“, като минава в две еднопосочни улички, излизащи на натоварения булевард „Ген. Данаил Николаев“.

„Евлоги и Христо Георгиеви“ пресича някои основни пътища в София като бул. „Драган Цанков“ и ул. „Граф Игнатиев“ (които са разположени на едно кръстовище от 2-те му страни) и бул. „Цар Освободител“ и „Цариградско шосе“ при Орлов мост (също на едно кръстовище от двете му страни). Централните софийски улици „Раковски“ и „6-и септември“ също достигат до „Евлоги и Христо Георгиеви“.

На „Евлоги и Христо Георгиеви“ се намират Националният стадион „Васил Левски“, унгарското посолство, 120 ОУ „Георги С. Раковски“, площад „Папа Йоан Павел II“, Софийската гимназия по строителство, геодезия и архитектура (СГСАГ) „Христо Ботев“, Военната академия „Георги Раковски“, Испанската гимназия и Музикалната академия „Панчо Владигеров“. В близост до булеварда се намира и Националната финансово-стопанска гимназия (НФСГ).

Бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ се пресича от три трамвайни линии и два метродиаметра. Третият метродиаметър ще преминава по протежение на булеварда.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Илиана Манева, „Две поколения архитекти творят на „Евлоги Георгиев“ 86“, в. „Новинар“, 22 април 2006 г.
  2. София преди 50 години, блог на Захари Ганчев

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]