164 гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес“
Информация
Седалище СофияБългария
Основаване 1991
Вид езикова гимназия
Директор д-р Зорница Йончева
Публични характеристики
Празник 23 април
Патрон Мигел де Сервантес
Навигация
Sofia location map.png
42.6934° с. ш. 23.3468° и. д.
Местоположение в София
Адрес София, ул. „Султан тепе“ Nº1
E-mail oficina@ibbcervantes-bg.com
Сайт www.ibbcervantes-bg.com

164 Гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“, накратко 164. ГПИЕ или Испанската гимназия, е училище на територията на София, специализирано в изучаването на испански език.

История[редактиране | редактиране на кода]

От 60-те години на 20 век в 9 ФЕГ започват да се полагат основите на изучаването на испански език, а през 1980 се създават специализирани езикови паралелки. През 1991 те се обособяват в 164 ГПИЕ, на ул. „Султан тепе“ 1. Сградата се използва и от 129 ОУ „Антим I“. От създаването на училището през 1991 г. до лятото на 2015 г. директор е Драгомира Линдова. Новата учебна 2015 г. започва под ръководството на новия директор д-р Зорница Йончева.

Гимназията е създадена да отговаря на нуждите от изучаване на испанския език и културите на испаноговорещите държави. Интересът към този език произлиза от факта, че го говорят 500 милиона души по света в повече от 20 страни.

Патрон на гимназията[редактиране | редактиране на кода]

Патронът на 164 ГПИЕ, Мигел де Сервантес, е испански писател, роден през 1547 година в градчето Алкала де Енарес. Също така участва във военни действия, като лявата му ръка остава парализирана завинаги след битката при Лепанто през 1571 година. На няколко пъти е вкарван несправедливо в затвора. Най-известното му произведение е романът „Знаменитият идалго Дон Кихот де ла Манча“, който се превръща в най-продавания роман на всички времена само три месеца след издаването. Заради успеха на романа, Сервантес публикува и втора част. Създателят на безсмъртния Дон Кихот умира на 23 април 1616 година. На тази дата се чества и Денят на книгата, както и патронният празник на 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес“.

Курс на обучение[редактиране | редактиране на кода]

Курсът на обучението продължава 5 години, като през първата, VIII клас, се изучава основно испански език – 21 часа седмично. През следващите години часовете по испански намаляват, но към тях се прибавя изучаването на културната история и литературата на Испания и латиноамериканските народи и превод.

След завършването на 12 клас и успешно полагане на Държавните зрелостни изпити по български език и литература и по избран от ученика учебен предмет се издава Диплома за завършено средно образование. Дипломата дава право на учениците да продължат образованието си във ВУЗ и е документ за владеене на испански език.

Учители[редактиране | редактиране на кода]

Учителите, които работят в 164. ГПИЕ „М. де Сервантес“ са носители на различни български и международни награди – почетното отличие на МОН „Неофит Рилски“, Наградата на РУО София-град „За принос към столичното образование“, Национална награда „Константин Величков“ на МОН, Наградата на Столична община за ръководителите на училищните спортни отбори, португалски и испански награди. Всяка година училището се възползва от международната спогодба между Министерствата на образованието и науката на България и Министерството на образованието на Испания и към преподавателския колектив се присъединява учител испанец. За доброто обучение на учениците допринасят учителите, които са възпитаници на гимназията. Те преподават испански език и литература и общообразователни предмети като биология, химия, физика, история, география на испански език.

Клубове и извънкласни дейности[редактиране | редактиране на кода]

В испанската гимназия учениците могат да открият редица извънкласни дейности, насочени към различните интереси на децата. Сред тях са клуб „Приятелство“, чиято дейност е посветена на e-twinning-проекти и доброволчеството, театрална група „Amistad“[1], която събира ученици с актьорски талант и взима участие в ежегодния Фестивал на ученическите театри на испански език, клуб „Европа“, клуб „Екология“, клубът на химиците „Млад експериментатор“, клуб „Млад художник“, вокална група, спортни секции и танцови ансамбли.

Училището участва в международни проекти по програма „Еразъм“. Партньори са училища от Испания, Италия, Португалия, Чехия, Унгария, Хърватска, Естония. Работни езици на проектите са английски, испански и португалски. Чрез международните проекти учениците имат възможността да се запознаят отблизо с културата и традициите на европейските държави да практикуват изучаваните чужди езици, да обогатят знанията си.

Рейтинги[редактиране | редактиране на кода]

Всяка година гимназията заема челно място в желанията на седмокласниците[2][3], както и в класацията по отлични оценки от Държавните зрелостни изпити.[4]

Партньорства[редактиране | редактиране на кода]

164 ГПИЕ поддържа активни връзки с различни български и чуждестранни институции, като например посолството на Кралство Испания в България, чиито представители посещават ежегодните празненства по случай патронния празник на училището и дипломирането на зрелостниците. Гимназията поддържа връзки и с дипломатическите представителства на редица испаноговорещи страни, както и на Бразилия и Португалия. Осъществява се сътрудничество и с Катедрата по испанистика и португалистика на СУ „Св. Климент Охридски“, МФ „Св. св. Кирил и Методий“ и Фондация „Еврика“.

Възпитаници[редактиране | редактиране на кода]

  • Виктор Танев, актьор
  • Деян Вачков, оперен певец, бас
  • Вера Гиргинова, оперна певица
  • Атанас Младенов, оперен певец
  • Радослава Домусчиева, журналист
  • Адриана Кънчева, актриса
  • Тео Ружев, ръководител на ансамбъл по народни танци на лед
  • Велека Цанкова, джаз певица
  • Анелия Петрунова, преводач
  • Теодора Цанкова, преводач

Източници[редактиране | редактиране на кода]