164 испанска езикова гимназия „Мигел де Сервантес“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
164 испанска езикова гимназия „Мигел де Сервантес“
Sofia - 164th high school.jpg
Информация
Седалище София,
България България
Основаване 1991
Директор Драгомира Линдова
Навигация
Сайт http://www.ibbcervantes-bg.com/

164 Гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“, накратко 164 ГПИЕ, е гимназия на територията на София, специализирана в изучаването на испански език.

История[редактиране | редактиране на кода]

От 60-те години на 20 век в 9 ФЕГ започват да се полагат основите на изучаването на испански език, а през 1980 се създават специализирани езикови паралелки. През 1991 те се обособяват в 164 ГПИЕ, на ул. „Султан тепе“ 1. Сградата се използва и от 129 ОУ „Антим I“.

Гимназията е създадена да отговаря на нуждите от изучаване на испанския език и културите на испаноговорящите държави. Интересът към този език произлиза от факта, че го говорят 400 милиона души по света в повече от 20 страни.

Патронът на 164 ГПИЕ, Мигел де Сервантес, е испански писател, роден през 1547 година в градчето Алкала де Енарес. Също така участва във военни действия, като лявата му ръка остава парализирана завинаги след битката при Лепанто през 1571 година. На няколко пъти е вкарван несправедливо в затвора. Най-известното му произведение е романът "Знаменитият идалго Дон Кихот де ла Манча", който се превръща в най-продавания роман на всички времена само три месеца след издаването. Заради успеха на романа, Сервантес публикува и втора част. Създателят на безсмъртния Дон Кихот умира на 23 април 1616 година. На тази дата се чества и Денят на книгата, както и патронният празник на 164 ГПИЕ "Мигел де Сервантес".

Курсът на обучението продължава 5 години, като през първата, VIII клас, се изучава основно испански език - 21 часа седмично. През следващите години часовете по испански намаляват, но към тях се прибавя изучаването на културната история и литературата на Испания и латиноамериканските народи. Също така се изучава предметът "технологии", който включва часове по превод и екскурзоводство, имащи за цел да обогатят възможностите за практическо приложение на испанския език в живота на учениците.

След завършването на 12 клас и успешно полагане на Държавните зрелостни изпити по български език и литература и по избран от ученика учебен предмет, се издава Диплома за завършено средно образование. Дипломата дава право на учениците да продължат образованието си във ВУЗ и е документ за владеене на испански език. Учениците, които желаят, могат да се явят на изпити за придобиване на испанска диплома (Bachillerato), които се провеждат в края на XII клас в гимназията. 

164 ГПИЕ поддържа активни връзки с различни български и чуждестранни институции, като например посолството на Кралство Испания в България, чиито представители посещават ежегодните празненства по случай патронния празник на училището и дипломирането на зрелостниците. Гимназията поддържа връзки и с дипломатическите представителства на редица испаноговорещи страни, както и на Бразилия и Португалия. Осъществява се сътрудничество и с Катедрата по испанистика и португалистика на СУ "Св. Климент Охридски", МФ "Св. св. Кирил и Методий" и Фондация "Еврика".

Качеството на преподаване е гарантирано, тъй като учителите са високо квалифицирани. Някои от преподавателите по испански език са носители на наградата за високи постижения в областта на преподаването на испански език, в резултат на участието си в конкурс на тази тема към фондация "Св. св. Кирил и Методий". В учителския колектив има и испанци, чиято цел е да работят за свободното говорене на езика от учениците.

В испанската гимназия учениците могат да открият редица извънкласни дейности, насочени към различните интереси на децата. Сред тях са клуб "Приятелство", чиято дейност е посветена на e-twinning-проекти и доброволчеството, театрална група "Amistad", която събира ученици с актьорски талант и взима участие в ежегодния Фестивал на ученическите театри на испански език, клуб "Европа", клуб "Екология", клубът на химиците - "Млад експериментатор", клуб "Млад художник", вокална група и спортни секции.

В училището се реализират редица проекти, свързани с комуникацията с други държави, основно испаноговорящи. Всяка година учениците имат възможността да пътуват по света, попивайки от културата и традициите на другите народи, и обогатявайки знанията си по испански език.

Всяка година гимназията заема челно място в желанията на седмокласниците, както и в класацията по отлични оценки от Държавните зрелостни изпити.

Възпитаници[редактиране | редактиране на кода]