21-во средно училище „Христо Ботев“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
21 СУ „Христо Ботев“
Информация
СедалищеСофияСофия-градБългария
Основаване1931
ВидСредно училище
МОН
Директорд-р Мая Ангелова
Публични характеристики
Празник2 юни
Навигация
Адрес„Люботрън“ 12
Сайт21su.bg

21 Средно училище „Христо Ботев“ се намира в София, квартал Лозенец. В него се обучават ученици от 1 до 12 клас, както и деца в предучилищни групи.

В училището има групи за предучилищна подготовка за 5- и 6-годишни деца. В 1 клас се приемат ученици за паралелки с разширена подготовка по английски език и математика. След 7 клас училището предлага обучение в чуждоезиков профил с профилиращи предмети английски и испански език.

През 2017 г. се открива нов профил за обучение след 7 клас – Предприемачество, с интензивно изучаване на английски език. Профилиращи предмети за паралелката – предприемачество, английски език и информационни технологии.

История[редактиране | редактиране на кода]

Училището е създадено през 1931 г. като филиал на Втора мъжка гимназия, през 1937 г. е преобразувано на Четвърта девическа гимназия и две години по-късно приема името „Христо Ботев“. Тогава се освещава и училищното знаме с лика на Ботев. През 1950 г. Четвърта девическа гимназия се преименува на 21-во Средно девическо училище и в продължение на повече от двадесет години съжителства с 22-ро мъжко средно училище (сега 22. СУ) в обща сграда на ул. „Н. Славков“.

През 1976 г. 21 ЕСПУ се слива с 30-о основно училище и се премества в кв. „Лозенец“.

През 1990 в училището се разкриват първите за страната паралелки чуждоезиков профил в СОУ.

Възпитаници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]