Висше строително училище

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Каравелов(а).

Висше строително училище „Любен Каравелов“
Девиз Визия. Строителство. Успех
Основаване 1938
Вид държавно
Финансиране 2 млн.[1]
Ректор проф. д-р арх. Борислав Борисов
Преподаватели 99[2]
Студенти 1265 (към 2013)[3]
Местоположение София, България
Уебсайт vsu.bg
Sofia location map.png
42.6936° с. ш. 23.249° и. д.
Местоположение в София

Висшето строително училище „Любен Каравелов“ в София е гражданско висше училище, което е наследник на Висшето военно инженерно строително училище „Любен Каравелов“, създадено за нуждите на бившите Строителни войски (наричани по-рано Трудови войски и Трудова повинност).

Училището с годините се развива, преминавайки от школа през средно и полувисше до висше училище. Създадено е с указ 22 от 18 октомври 1938 г. на цар Борис III за обучение на кадри за тогавашната Трудова повинност. В началото е базирано в кв. Лагера, а през 1942 г. е преместено в собствена сграда в кв. Горна баня.

През м. септември 1951 г. Школата е преобразувана в „Народно училище за трудови офицери“ (НУТО), а от 1952 г. носи името на бившия главен директор на Трудовата повинност генерал Благой Иванов. От 1966 г. се разполага в специално построена за целта сграда на ул. „Суходолска“ в Горна баня.

През 1969 г. НУТО е преобразувано в „Полувисше народно военно училище за офицери от Строителните войски“. С Указ на Държавния съвет 1815 от 16 август 1973 г. то прераства във Висше народно военно строително училище „Ген. Благой Иванов“. Обучението е провеждано по специалността „Промишлено и гражданско строителство“ с профили „Строителни конструкции“ и „Технология на строителството“.

През 1991 г. с Указ 248 от 15 август 1991 г. на президента Желю Желев училището е преименувано във Висше военно инженерно строително училище „Любен Каравелов“. От 31 август 2000 г. със Закона за преобразуване на Строителните войски, ВМТ и ВКПД в държавни предприятия (ДВ, бр. 57/14.07.2000) то е девоенизирано и преобразувано във Висше строително училище „Любен Каравелов“ със статут на държавно висше специализирано училище.

В училището са подготвяни ръководни кадри не само за Строителните войски, но и за Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, Министерството на транспорта и за други ведомства, както и за целия отрасъл строителство. В него са получили образование и граждани на редица страни от Африка, Азия и Латинска Америка – Танзания, Мозамбик, Куба, Лаос, Йемен, Виетнам, Монголия, Сирия и други.

Източници[редактиране | редактиране на кода]