Профилирана гимназия с изучаване на чужди езици „Свети Методий“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от ПГИЧЕ „Свети Методий“)
Направо към навигацията Направо към търсенето

Профилирана гимназия с изучаване на чужди езици

„Свети Методий“
Информация
Седалище София, София-град,
Флаг на България България
Основаване 1998
Вид Профилирана гимназия
Директор Марийка Попова
Финансиране Общинско
Публични характеристики
Девиз Крачка напред, крачка нагоре!
Член на Член е на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България
Навигация
Адрес Пчела №21
Сайт pgi4emetodi.org

Профилирана гимназия с изучаване на чужди езици „Свети Методий“ e средно училище в град София, разположено в ж.к. „Бъкстон“. Гимназията е асоциирана към ЮНЕСКО, член е на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България.

История[редактиране | редактиране на кода]

Училището е основано през 1998 година, като е отделено от 142 СОУ „Веселин Ханчев“ със Заповед на МОН и е наследник на 30-годишна традиция в чуждоезиковото обучение.

Съвременно състояние[редактиране | редактиране на кода]

В училището преподават учители, автори на учебници и учебни помагала за езиковите гимназии и базови учители към СУ „Св. Климент Охридски“, както и преподаватели от университета. ПГИЧЕ „Свети Методий“ работи в сътрудничество с културните институти и с училища от страните, чиито езици се изучават.

Гимназията е асоциирана към ЮНЕСКО, член е на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България.

Нейните ученици участват в международни проекти и конкурси. Резултат от последния съвместен проект на нейни ученици и ученици от Професионален колеж “Х. Швир” в гр. Гелзенкирхен, Германия, е създаденият кът за отдих в двора на училището с площад “Европа”, символ на присъединяването на България през 2007 г. към ЕС.

Водещи принципи в работата на училището са толерантност и партньорство в обучението, поощряване на заложбите и талантите на учениците чрез индивидуален подход, изграждане на гражданско и екологично съзнание и не на последно място физическа активност и спорт чрез действащите в училището асоциация на ученически екологични клубове, спортен клуб „ЕЛИТ 2000“ и Клуб по спортни танци „СОФИЯ ДАНС“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]