Централна медицинска библиотека

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Централна медицинска библиотека
Информация
Държава България
МестоположениеСофия
Създаване1918 г.
Друга информация
Уебсайтcml.mu-sofia.bg
Местоположение в София

Централната медицинска библиотека (ЦМБ) е библиотечна организация, обслужваща преподавателите и студентите в Медицинския университет в София, като предоставя услуги и на граждани. Разположена е в сграда в двора на Университетска болница „Александровска“, на ул. Свети Георги Софийски.

История[редактиране | редактиране на кода]

Създадена е през 1918 г. с откриването на Медицинския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“. Първият ѝ щатен библиотекар е Мария Абрамович. Започва работата си с малък по обем библиотечен фонд, набран от частни дарения, който с времето нараства и към 1944 г. е съставен от над 60 000 тома. След отделянето на ВМИ – София като самостоятелно висше училище, библиотеката прераства в самостоятелна университетска библиотека. С Министерско постановление № 167 през 1957 г. е организирана като отделно структурно звено, наречено Централна библиотека по медицина. Създадени са нейни филиални библиотеки към двата факултета – Стоматологичен и Фармацевтичен, както и към клиниките и катедрите. Бързото нарастване на библиотечните фондове е причина библиотеката да бъде неколкократно премествана: през 1950, 1952 и 1975 г.

През 1968 г. е определена за депозитна библиотека по медицина. През 1970 г. с Министерско постановление №2 е призната за Централна отраслова библиотека по медицина, а през 1973 г. е определена за база на Националната система за научна медицинска информация. Сградата, в която е разположена, е предоставена на ЦМБ с Акт № 7962 за държавна собственост на недвижим имот от 17.04.1978 г.

Към ЦМБ е създадена и се актуализира библиографска база данни – Българска медицинска литература (БМЛ). В нея се реферират статии от българските научни медицински списания. [1]

Услуги[редактиране | редактиране на кода]

ЦМБ предлага читални за четене и ползване на литература, сводни каталози, заемане на някои книги (не всички се заемат) и ползване на компютри и Интернет. Изготвя библиографски, тематични, цитатни справки и справки за импакт фактор на научни публикации. Изработва презентации, постери и рекламни материали; документира случаи от учебната и лечебна работа в МУ-София; заснема важни моменти и събития, свързани с дейността и историята на МУ-София; осъществява сканиране и компютърна обработка на оригинали, рентгенови снимки, диапозитиви, микро и макрообекти. Издава периодика, монографии, сборници, справочници и др. [2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]