Централна медицинска библиотека

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Централна медицинска библиотека
Информация
Държава Flag of Bulgaria.svg България
Местоположение София
Създаване 1918 г.
Друга информация
Уебсайт cml.mu-sofia.bg
Sofia Full City Map.png
Местоположение в София

Централната медицинска библиотека (ЦМБ) е библиотечна организация, обслужваща преподавателите и студентите в Медицинския университет в София, като предоставя услуги и на граждани. Разположена е в сграда в двора на Университетска болница „Александровска“, на ул. Свети Георги Софийски.

История[редактиране | редактиране на кода]

Създадена е през 1918 г. с откриването на Медицинския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“. Първият ѝ щатен библиотекар е Мария Абрамович. Започва работата си с малък по обем библиотечен фонд, набран от частни дарения, който с времето нараства и към 1944 г. е съставен от над 60 000 тома. След отделянето на ВМИ – София като самостоятелно висше училище, библиотеката прераства в самостоятелна университетска библиотека. С Министерско постановление № 167 през 1957 г. е организирана като отделно структурно звено, наречено Централна библиотека по медицина. Създадени са нейни филиални библиотеки към двата факултета – Стоматологичен и Фармацевтичен, както и към клиниките и катедрите. Бързото нарастване на библиотечните фондове е причина библиотеката да бъде неколкократно премествана: през 1950, 1952 и 1975 г.

През 1968 г. е определена за депозитна библиотека по медицина. През 1970 г. с Министерско постановление №2 е призната за Централна отраслова библиотека по медицина, а през 1973 г. е определена за база на Националната система за научна медицинска информация. Сградата, в която е разположена, е предоставена на ЦМБ с Акт № 7962 за държавна собственост на недвижим имот от 17.04.1978 г.

Към ЦМБ е създадена и се актуализира библиографска база данни – Българска медицинска литература (БМЛ). В нея се реферират статии от българските научни медицински списания. [1]

Услуги[редактиране | редактиране на кода]

ЦМБ предлага читални за четене и ползване на литература, сводни каталози, заемане на някои книги (не всички се заемат) и ползване на компютри и Интернет. Изготвя библиографски, тематични, цитатни справки и справки за импакт фактор на научни публикации. Изработва презентации, постери и рекламни материали; документира случаи от учебната и лечебна работа в МУ-София; заснема важни моменти и събития, свързани с дейността и историята на МУ-София; осъществява сканиране и компютърна обработка на оригинали, рентгенови снимки, диапозитиви, микро и макрообекти. Издава периодика, монографии, сборници, справочници и др. [2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]