Направо към съдържанието

12-о средно училище „Цар Иван Асен II“

12 средно училище „Цар Иван Асен II“
Информация
СедалищеСофияСофия-град България
Основаване1959 г.
Видезикова гимназия
ДиректорВера Захариева
Публични характеристики
Празник9 март
Навигация
42.6874° с. ш. 23.3467° и. д.
Местоположение в България София
Адресул. „Цар Иван Асен II“ № 72
Сайт12sou-sofia.info

12 средно училище „Цар Иван Асен II“ в София се намира в ж.к. „Яворов“.[1] Патрон на училището е българският цар Иван Асен II.

История[редактиране | редактиране на кода]

Училището е създадено на 13 октомври 1959 г. в първия в столицата жилищен комплекс „Ленин“ (жк. „Яворов“), на мястото на паметника на генералите от Руско-турската освободителна война Каталей и Философов (възстановен пред сградата на БТА). Тогава жилищният комплекс се намира в покрайнините на София, а живущите в него ученици посещават най-често училища в други части на града. В началото училището отваря врати под името 38 СОУ, като средно политехническо училище.

От май 1962 г. 12 СПУ „Ленин“ е средно, начално, основно и гимназия, като между 1967 и 1968 г. е техникум по електроника. От 1970 г. е основно училище, а от 1972 г. за 3 години е ЕСПУ, след което отново става основно училище. Освен с техникум по електроника, училището ползва съвместно сградата и отстъпва част от нея на Центъра за усъвършенстване на учителите и на НГДЕК. Създават се условия за обучение и възпитание, реализация и развитие на учениците, поддържа се материално-техническата база на училището.[2][3]

12 училище успява да защити правото си на самостоятелно развитие и от 1991 г. е вече 12 СОУ „Цар Иван Асен II“. През следващата година обявява прием за паралелки с интензивно изучаване на чужди езици, профилирани паралелки с чуждоезиково обучение и подготвителен клас.

12 СУ „Цар Иван Асен II“ предлага висококачествена подготовка, както в областта на хуманитарните науки, така и в тази на природоматематическите. Дава обучение по балкански езици и се ползва с изграден авторитет като чуждоезикова гимназия. В него се изучават освен обичайните английски, немски, руски, френски, още и гръцки и шведски.

Източници[редактиране | редактиране на кода]