12-о средно училище „Цар Иван Асен II“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
12 средно училище „Цар Иван Асен II“
Ivan Asen II School in Sofia.JPG
Ivan Asen II School in Sofia.JPG
Информация
СедалищеСофияСофия-градFlag of Bulgaria.svg България
Основаване1959 г.
Видезикова гимназия
ДиректорВера Захариева
Публични характеристики
Празник9 март
Навигация
Sofia location map.png
42.6874° с. ш. 23.3467° и. д.
Местоположение в България София
Адресул. „Цар Иван Асен II“ № 72
Сайтwww.12sou-sofia.info

12 средно училище „Цар Иван Асен II“ в София се намира в ж.к. „Яворов“.[1] Патрон на училището е българският цар Иван Асен II.

История[редактиране | редактиране на кода]

Училището е създадено на 13 октомври 1959 г. в първия в столицата жилищен комплекс „Ленин“ (жк. „Яворов“), на мястото на паметника на генералите от Руско-турската освободителна война Каталей и Философов (възстановен пред сградата на БТА). Тогава жилищният комплекс се намира в покрайнините на София, а живущите в него ученици посещават най-често училища в други части на града. В началото училището отваря врати под името 38 СОУ, като средно политехническо училище.

От май 1962 г. 12 СПУ „Ленин“ е средно, начално, основно и гимназия, като между 1967 и 1968 г. е техникум по електроника. От 1970 г. е основно училище, а от 1972 г. за 3 години е ЕСПУ, след което отново става основно училище. Освен с техникум по електроника, училището ползва съвместно сградата и отстъпва част от нея на Центъра за усъвършенстване на учителите и на НГДЕК. Създават се условия за обучение и възпитание, реализация и развитие на учениците, поддържа се материално-техническата база на училището.[2][3]

12 училище успява да защити правото си на самостоятелно развитие и от 1991 г. е вече 12 СОУ „Цар Иван Асен II“. През следващата година обявява прием за паралелки с интензивно изучаване на чужди езици, профилирани паралелки с чуждоезиково обучение и подготвителен клас.

12 СУ „Цар Иван Асен II“ предлага висококачествена подготовка, както в областта на хуманитарните науки, така и в тази на природоматематическите. Дава обучение по балкански езици и се ползва с изграден авторитет като чуждоезикова гимназия. В него се изучават освен обичайните английски, немски, руски, френски, още и гръцки и шведски.

Източници[редактиране | редактиране на кода]