Български въздухоплавателен център

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

Учебната авиокомпания „Български въздухоплавателен център - БВЦ” (Bulgarian Aeronautical Centre) е създадена през 2004 г. от „Институт по въздушен транспорт” ЕООД и „Ер София” ООД.

Училището има издадено от Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация” свидетелство за “авиационен учебен център” за обучение на пилоти за придобиване на правоспособност PPL, CPL, IR, night flying,MEP class rating,като провежда и теоретично обучение за ATPL. Обучението е насочено приоритетно към решаването на проблема недостиг на професионални пилоти в българската гражданска авиация, но отговаря и на потребностите за придобиване на статут на любител пилот.

Летателното обучение се провежда по учебни програми, утвърдени от ГД „ГВА“. Първоначалното летателно обучение се извършва на самолети Cessna 172 и собствен симулатор FNPT II MCC. Тренажорът позволява обучение на еднодвигателен и многодвигателен самолет, вкл. на самолет с газотурбинен двигател; провеждане на тренировки, включващи визуални полети, полети по прибори и особени случаи в полет и на земята; обучение за многопилотен екипаж (MCC). Използването на симулатора повишава качеството на подготовката и дава възможност да се провежда тренировка на екипажа с въвеждане на всякакви метеорологични и аварийни условия. FNPT II дава възможност за поддържане и възстановяване на тренировката за полети SE-L (A), ME-L (A), IR.

През януари 2009 г. „Ер София“ откупува дела на съдружника си и става мажоритарен собственик на учебния център.

Самолети:

  • Cessna 152, LZ-BVC
  • Cessna 172, LZ-BVB
  • Cessna 172, LZ-BVA, 2004 г., оборудвана за IFR
  • Cessna 172, LZ-FTD, оборудвана за IFR
  • Piper PA-44-180T, LZ-FTO, двумоторен

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]