Лозенец (квартал)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Лозенец.

Лозенец
— квартал —
Lozenetz sf.jpg
Страна Флаг на България България
Област Област София
Община Столична община
Част от София

„Лозенец“ е квартал в град София, България. Разположен непосредствено на юг от Центъра на града и заемащ северната най-гъсто застроена част на район „Лозенец“, той има предимно жилищен характер.

География[редактиране | редактиране на кода]

Квартал „Лозенец“ заема северната част на административния район „Лозенец“. Той е разположен непосредствено на юг от Центъра на града и район „Средец“, от които го отделя булевард „Евлоги и Христо Георгиеви“ и преминаващата по него Перловска река.[1]

На запад кварталът граничи с Южния парк, отделящ го от кварталите „Иван Вазов“ и „Стрелбище“. В парка са врязани няколко застроени зони — търговският център „Сити Център София“, Плувен комплекс „Спартак“, квартал „Южен парк“, посолството на Съединените щати, Университетска болница „Лозенец“. В градоустройствено отношение те са свързани с квартал „Лозенец“, но попадат в административните граници на съседния район „Триадица“, преминаващи по булевард „Арсеналски“ и улица „Козяк“.[1]

На изток „Лозенец“ граничи с Борисовата градина, от другата страна на която са кварталите „Яворов“, „Изток“ и „Изгрев“. Част от парка, югозападно от булевард „Драган Цанков“ и северозападно от булевард „Пейо К. Яворов“ попада в границите на район „Лозенец“. На юг граница на квартала е булевард „Никола Вапцаров“, отделящ го от квартал „Хладилника“, също част от район „Лозенец“.[1]

Кварталът има характерен релеф с две обособени части — Долен Лозенец и Горен Лозенец. Северната част е разположена на южната тераса на Перловската река и има надморска височина 550-565 m, а южната част е с височина 600-620 m. Между тях се намира стръмна ивица със силно наклонени улици и терасирани терени.[2]

История[редактиране | редактиране на кода]

До началото на XX век днешният квартал Лозенец е разположен непосредствено на юг от границите на град София. През XVI век в североизточния край на квартала е изградена т.нар. Стара стена, вероятно намазгях, използван в церемонии при заминаването на мюсюлманите на хадж. В близост до нея са разположени мюсюлмански гробища, запазени до края на XIX век.[3]

В османските източници местността е наричана Корубаглар („лозя в гори“) или Курубаглар („сухи лозя“). В средата на XVII век известните пътеписи на Евлия Челеби описват Курубаглар като хубава местност край града, заета от лозя и овощни градини (той специално отбелязва вишните).[3]

През 1889 г. в северозападната част на хълма е изградена голяма за времето си керамична фабрика на Дружество „Работник“.[4] Към 2007 г. са останали борови гори на запад от „Борисовата градина“ и Ловния парк, в тях са и Водната кула (водонапорната) и Семинарията „Св. Иван Рилски“.

По време на бомбардировките на София през 1944 г. квартал "Лозенец" е засегнат сериозно. Разрушени са 45 сгради, убити са 19 души, а други 76 са ранени.

Общината дава парцели на пострадали от войните, бежанци от Вардарска Македония, Царибродско, печатари, преподаватели и служители, преселници от Ихтиманско и Вакарелско. През 1921 г. официално се оформят кварталите „Долни Лозенец" и „Горни Лозенец". Журналистическият квартал се заражда на изток през средата на 20-те години на 20 век. [5] В близост до пл. „Журналист“ са къщите на Елин Пелин, Валери Петров, Михаил Андреев. Близо до Самоковския мост са паметникът на Христо Смирненски и т. нар. „Римска стена“ - ислямски молитвен пункт, свързан с ритуали по отпътуването за хаджилък. Около него е имало турски гробища. След 1950 г. там се намира пазарът „Старата стена“.

В Горни Лозенец (на юг от бул. „Свети Наум“, преди „Трайчо Костов“) се намират Славейковите дъбове (столетни), местността „Кръста“ с построения в периода 1995 - 2005 г. храм „Св. Мина“.

В самия център на Лозенец, над бул. „Св. Наум”, е правителствената резиденция “Лозенец”. На бул. „Драган Цанков” 4 е сградата на Българското национално радио.

Градоустройство[редактиране | редактиране на кода]

В Долни Лозенец все още има предимно стари жилищни кооперации по 3-4 етажа и 2-етажни къщи. В Горни Лозенец още от 1970-те години са строени и високи жилищни блокове.

Кварталът се смята за местоживеене на състоятелни хора. Има около 20 кафенета и много магазини. Към 2010 г. значителна част от улиците са павирани.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

На територията на квартала се намират:

Факултети на „Софийски университет”:

В квартала има много елитни държавни и частни средни училища, както и детски градини:

Здравеопазване и администрация[редактиране | редактиране на кода]

Поликлиники:

 • ДКЦ № 13, ул. “Д. Хаджикоцев” 20
 • Университетска болница “Лозенец”, ул. ”Козяк” 1
 • Частна АГ клиника “Свети Лазар”, ул. “Симеоновско шосе"
 • Болница „Токуда”
 • НЗОК, ул. "Кричим" 1

Административната сграда на община “Лозенец” е на бул. “Васил Левски” 2, а 4-то РПУ е на ул. ”Крум Попов” 57.

В самия център на Лозенец — на пл. ”Велчова завера” 2, се намира „Софийската духовна семинария” и нейния православен храм ”Св. Йоан Рилски”. Другата църква в квартала е “Преображение господне” - на ул. ”Ралица” 2.

Свободно време и спорт[редактиране | редактиране на кода]

В района на квартал “Лозенец” се намират:

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

Връзката с транспортната инфраструктура на столицата е добра, оттам минават редица линии на градския транспорт:

 • трамваи 6, 10, 12, 18.
 • автобуси 67, 88, 94, 98, 102, 120.
 • втория диаметър на метрото.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

 1. а б в wikimapia.org 2015.
 2. mapcoordinates.net 2015.
 3. а б Тодорова 2006.
 4. Кираджиев, Светлин. София. 125 години столица. 1879-2004 година. ИК „Гутенберг“, 2006. ISBN 978-954-617-011-8.
 5. СОФИЯ - 127 години столица на сайта на СО
Цитирани източници

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]