Дружба (квартал на София)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Дружба.

Дружба
— квартал —
Страна България
ОбластОбласт София
ОбщинаСтолична община
Част отСофия

„Дружба“ е жилищен комплекс в югоизточната част на София.

Разположение[редактиране | редактиране на кода]

Комплексът се намира в район „Искър“ и представлява неговата основна част. Граничи с ж.к. „Младост“ и кварталите Горубляне, Слатина, Полигона, както и с Летище София и резиденция „Врана“. Комплексът е разделен на 2 подрайона: „Дружба 1“ – по-стар, където са повечето обществени учреждения, районният пазар и Дружбенското езеро, и „Дружба 2“ – по-нов, който е с повече възможности за разрастване. Има и промишлени зони.

Номерата на блоковете в „Дружба 1“ са от 1 до 199. По-старото строителство в подрайона е предимно панелно (от серии Бс-2-63 (обединена), Бс-VIII-Сф, Бс-2-69, Ос-68-Гл и Бс-69-Сф) и с едроплощен кофраж (ЕПК). Изключение правят само жилищните блокове с номера от 130 до 151 включително – те са най-рано построени и са на по 2, 3 или 4 етажа. От своя страна „Дружба 2“ е подразделена на 5 микрорайона – 2-ри (блокове с номера 2хх), 3-ти (номера 3хх), 4-ти (номера 4хх) и 5-и (номера 5хх), и най-новият- 6-ти (номера 6ХХ), като по-старото строителство там също е предимно панелно и с ЕПК. Понастоящем районът на „Дружба“ се застроява с блокове от нов тип, като най-голямата група нови блокове е „Цариградски комплекс“ край „Дружба 2“ и 6-ти микрорайон (в района на метростанция Дружба).

Училища
Езерото в „Дружба 1“ на фона на Витоша
„Дружба“ и бул. „проф. Цветан Лазаров“
Магазини

В комплекса има много магазини, включително от големите търговски вериги. По-големите от тях са следните:

  • хипермаркет на „Кауфланд“ между „Дружба 1“ и „Дружба 2“ на бул. „Проф. Цветан Лазаров“
  • магазин на „Лидъл“ на ул. „Обиколна“ в „Дружба 2“, 5-и микрорайон
  • магазин на „Лидъл” на бул. „Искърско шосе” в „Дружба 1”.
  • магазин на „Билла“ на ул. „Обиколна“ в „Дружба 2“, 4-ти микрорайон
  • магазин на „Билла“ на бул. „Копенхаген“ в „Дружба 2“, 3-ти микрорайон
  • 2 магазина на „Фантастико“ – до блок 2 в „Дружба 1“ и до бл. 303 в „Дружба 2“
  • магазин за храни на „Калея“ до блок 86 в „Дружба 1“
  • магазин за канцеларски стоки на „Office 1 Superstore“ до „Кауфланд“
  • магазин на „Практикер“ на ул. „Обиколна“ в „Дружба 2“, 4-ти микрорайон

До 2015 г. в Дружба 1 имаше и два филиала на „Европа“ – на ул. „Туше Делииванов“ до кооперативния пазар и до бл. 86, но и двата бяха затворени. През октомври 2015 г. на мястото на бившия закрит супермаркет Европа до бл. 86 е открит филиал на „Т-Маркет“.

Спортни обекти

Малко са спортните съоръжения в ж.к. „Дружба“, намиращи се извън училищата: сграда с малки зали на Спортен клуб „Искър“ (ул. „Илия Бешков“ 4) и няколко игрища.

Други обекти

В съседство до блок 41 в „Дружба 1“ се намира и 8-о районно полицейско управление, а отсреща през градинката на бул. „Кръстьо Пастухов“ се разполага административната сграда на Район „Искър“. Наблизо на кръстовището на бул. „Искърско шосе“ и ул. „Илия Бешков“ се намира 28-и диагностично-консултативен център (бивша поликлиника).

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

Комплексът е добре обслужен от пътнотранспортна инфраструктура. Наблизо е бул. „Цариградско шосе“, с което има 3 пътни връзки – чрез бул. „Христофор Колумб“, чрез бул. „Копенхаген“ и ул. „Димитър Пешев“ (до Горублянското ханче). Вътрешният транспорт в комплекса е облекчен от натовареното движение към и от летището чрез автомобилна естакада, преминаваща над „Дружба 1“ по бул. „Брюксел“. В „Дружба 1“ има бюро за издаване на карти за градския транспорт, намиращо се на ул. „Иван Арабаджията“.

Железопътен транспорт

На 2 април 2015 г. са открити 2 метростанции на Софийското метро, които обслужват „Дружба“: Метростанция „Дружба“ (до хипермаркет „Кауфланд“ между „Дружба 1“ и „Дружба 2“) и Метростанция „Искърско шосе“ (до езерото в „Дружба 1“ и бул. „Искърско шосе“). Метрото свързва квартала с центъра на града, други райони и Летище София. На 24 май 2016 е пуснат нов изход на Метростанция ИЕЦ- Цариградско шосе в ж.к. Дружба II, който свързва квартала с метростанцията, посредством пешеходен тунел с травалатори и асансьор, излизащ в дъното на подлеза на станцията.

В непосредствена близост до североизточната част на „Дружба 1“ преминава международната железопътна линия (Истанбул – София – Мюнхен). Недалеч от квартала се намира железопътна гара Искър, на която спират всички бързи и пътнически влакове, превозващи към Пловдив, Бургас, Варна, както и Централна гара София.

Автобусни линии
Трамвайни линии
Тролейбусни линии

Сдружение „Дружба – София“[редактиране | редактиране на кода]

От август 2003 г. функционира гражданското Сдружение Дружба – София Архив на оригинала от 2007-05-20 в Wayback Machine.. С активната си дейност Сдружението е спомогнало за решаването на редица проблеми, като например кризата с боклука, вследствие на откриването на площадка за балиране на отпадъци на територията на район Искър. Сдружението е осъществило и редица проекти за подобряване на жилищната среда в квартала.