Факултета

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Факултета
— квартал —
Страна България
ОбластОбласт София
ОбщинаСтолична община
Част отСофия

„Факултета“, а на местното шопско наречие Факултето, е квартал в София, разположен в район „Красна поляна“. Намира се северно от кв. „Барите“, южно от жк „Западен парк“, западно от жк „Красна поляна-2“ и източно от кв „Суходол“. Факултета е известен като ромското гето на София. Факултета е с население от 15 000 жители (2012 г.).[1] Безработицата в квартала е почти 20%.[2] „Причините за тези мащаби на безработицата сред ромите са преди всичко липсата на образование и закриването на промишлените предприятия.“[2]

Квартал „Факултета“ се формира в края на 30-те години с установяването там на преселници от разрасналия се цигански квартал „Коньовица“.[3] Той носи името на създадения през 1921 година Агрономически факултет на Софийския университет, край който се образува квартала.

География[редактиране | редактиране на кода]

Намира се на 4 km западно от центъра на София. Разположен е върху най-високата точка от цялата Софийска котловина. Надморската височина надвишава дори тази на кв. Лозенец. Има бърз достъп до центъра. В подножието му в миналото е имало обширни гористи местности, сега, поради урбанизацията, територията им е значително намаляла. В северна посока кварталът граничи със Западен парк.

През квартала минава автобусна линия 56.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Николета Попкостадинова, „Ромите са изолирани от бума в заетостта на Балканите“, Balkan Investigative Reporting Network, 16 ноември 2007 г.
  2. а б „ЕВРОПА-ИНФО 8 АВГУСТ 2006 г.“[неработеща препратка], ИнфоРадио, 8 август 2006 г.
  3. Стоянова, Пламена. Циганите в годините на социализма: политиката на българската държава към циганското малцинство (1944 – 1989). София, Парадигма, 2017. ISBN 978-954-326-298-4. с. 254 – 255.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]