Друган

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Друган
Общи данни
Население 486 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 29,79 km²
Пощ. код 2410
Тел. код 07728
МПС код РК
ЕКАТТЕ 24832
Администрация
Държава България
Област Перник
Община
   - кмет
Радомир
Пламен Алексиев
(ГЕРБ)
Кметство
   - кмет
Друган
Ненчо Мирков
(БСП)
Друган в Общомедия

Друган е село в Западна България. Намира се в община Радомир, област Перник.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Друган е разположено в Радомирска котловина и на главен път Радомир – Дупница край река Радиковица в подножието на планината Голо бърдо, хълмовете „Огоя“ и „Света Петка“. Разпръснато на махали „Чакърова“, „Джамалица“, „Грамада“, „Опалово“ и „Блатото“. Надморската му височина е 650 метра. На около десетина километра южно от него тече р. Арката, която е ляв приток на Струма и минава почти непосредствено до северните склонове на Конявската планина. Днес с. Друган има около 500 постояни жители, а през лятото надхвърля 1000 друганци. Обработваемите земи са около 9000 декара. Отглежда се пшеница, ечемик, слънчоглед и картофи.

История[редактиране | редактиране на кода]

Село Друган е на 40 километра от гр. София и около 30 от гр. Перник и е от онези живи села, които все още пазят традициите и старите обичаи, като мало и голямо празнува заедно всеки празник, както „едно време“. Селото е възникнало около 1200 -та година и се е казвало Турган вероятно от печенегите, предвождани от техният вожд Тургул, около днешния извор. През средновековието е било важно стратегическо място за контрол на древния римски път. Има намерени при разкопки свидетелства за таен военен пост в местността наричана от местните" Градище", който е служел за информиране с огнени сигнали и вестоносци на крепостите Средец и Перник от внезапни нападения на Византия и други. При падането на България под османска власт местното население се е скрило по високите места и от 1394 г. носи името Горен Турган, вероятно видоизменено на Дурган под влиянието на поробителите, до изселването му през 1780 г. заради убийството на сина на валията на Кюстендил от друганеца Стоян /Татар/,род. около 1750 г.,след което същия се изселил в днешна Сливница, заедно с Горановите и Мишините Част от изселниците отишли чак в днешното с.Доган Хисар/Дедеагачко/-създадено от другански овчари, което се намира в днешна Гърция и са едни от основателите и още като се твърди, че дядото на капитан Петко войвода е Кирко /Киркооглу/,род около 1785 г. е от Друганските изселници, като при изселването през 1800 г. част от друганци отиват при съселяните си в с.Доган Хисар. Друга част от друганци се изселва в Брезнишко.Село Долен Турган/Дурган/ създадено около 1394 г., днес се нарича с.Старо село, а около 1800 г. от него се отделят махалите съставляващи по-голямата част от днешен Друган: Грамаге, Владимир, Огоя, Кашкавелинци, Войчинци, Чакъровци, Могилите, Опалово и Джорговите.Махала Владимир понастоящем е с.Владимир. През Османското владичество и честите набези на кърджалии, черкези и башибозук местните друганци са се съпротивлявали доколкото могат и са пазели духът на българщината. При пътешествията на турския изследовател Евлия Челеби, специално бил предупреден, че в Дурган има само българско население и по-добре да не замръква там.св.Иван Рилски, също е преминавал през селото, но не бил посрещнат радушно. Будните друганци не са давали на пладнешките разбойници да дерибействат и често са се самоотбранявали. Тогава поминъкът е свързан с животновъдство, растениевъдство и зеленчукопроизводство, лов и риболов. В началото на XIX век населението е наброявало около 4000 човека. През двадесети век селото също е будно и дейно. От него произхождат забележимите българи Александър Ботев – председател на Народното събрание и министър на транспорта в правителството на Александър Стамболийски и Стойко Пчеларски – създател и основоположник на модерното пчеларство и овощарство.

Селото е дало и не малко свидни жертви през войните и съпротивата – Благой Гебрев, Асен Агайн и други синове са дали младия си живот за освобождението от фашизма.


Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В центъра на селото срещу площада и читалището се намира парк, в началото на който е паметникът на загиналите друганци: антифашисти, партизани и в Отечествената война (1941 – 1944). На западната страна на площада е сградата на кметството, построено през 1985 г. В центъра се намират още поща, новата църква и сградата на закритото през 2008 г. училище.

На север от селото се намира местността Градище и резервата Острица ,който е под закрилата на ЮНЕСКО. Местни забележителности са и изградената на центъра чешма. Параклиса св.св. Козма и Дамян е също е атрактивна местна забележителност. 

Читалище[редактиране | редактиране на кода]

Народно Читалище „Благой Гебрев“ (старо име „Просвета“) е основано през 1905 г. Читалището пази около 12 000 тома литература, разполага с кино салон за 300 души. Освен това към него има и малък салон, две стаи и гримьорна. Читалището развива много слаба самодейност – И има само фолклорна женска група от около 10 – 15 възрастни жени. Сурвакарската група е около 120 човека, но през 2014 г. взе решение за напускане на читалището и се помещава като самостоятелна група в сградата на закритото училище.

Вероизповедание[редактиране | редактиране на кода]

Традиционната религия е източноправославната. Около селото има малки параклиси: „Св. св. Козма и Дамян“ (Голо Бърдо) и „Свети Димитър“ (Огоя). В центъра на селото е църковния двор с църква „Света Троица“, на които основите са положени по време на османска власт. До него се изгражда нов голям храм, които е на груб строеж и се строи с дарения и труд на жителите на селото и помощта на Дирекция Вероизповедания към Министерски съвет на Република България (http://play.novatv.bg/play/246470/ след 10-та минута в предаването се разказва за новия храм). В селото се отбелязват всички християнски празници. Традиция е отбелязването на деня на селото през м. май, курбаните на параклиса „Света Троица“ (м. юни), на параклиса „Св. св. Козма и Дамян“ (м. ноември) и на параклиса „Свети Димитър“ (м. октомври). Силна е традицията и в Сурвакарските игри.

Наскоро бе открит и осветен новият храм на селото в чието строителство и довършване,взе участие и местното население ,както и редица външни дарители.
Най-голям принос в построяването на храма има секретарят на кметството ,неуморната Веска Чакърова.

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

Селото има и свой футболен отбор - „Ботев“ Друган. Основан е през 1940 г. През своята 75-годишна история, играе без прекъсване в регионалната Пернишка футболна група.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

  • Александър Ботев (1880 – 1947), политик, председател на Народното събрание
  • Кръстьо Чакъров, футболист, футболен деятел и треньор. Шампион на България е през 1968 г. и носител на купата през 1967 г. Помощник-треньор е на „А“ отбора, с който участва на Световното първенство по футбол в Чили през 1962 г. Треньор на „Левски“ София в продължение на 8 години (1961 – 1964, 1966 – 1969). Председател на ФК „Левски“ (1983 – 1985, 1989 – 1990).
  • Надежда Михайлова, българска олимпийска участничка в състезанията по ски бягане на зимните олимпийски игри в Инсбрук през 1964 г.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Фолклорна група за сурвакарски и маскарадни игри на с. Друган, общ. Радомир.

Групата съществува от древни времена в землището на с. Друган. Всяка година на 13 януари вечерта сурвакарите запалват огън на площада и играят и звънят около него. На следващия ден 14 януари, от рано призори започват да обхождат цялото село от най-горната махала до последната къща в най-долната махала като водят със себе си „Сурвакарската булка“ за здраве и берекет през годината. Във всяка къща влизат и играят, а стопаните даруват булката и сурвакарите с плодове, месо, ракия и пари.

Групата започва по-организирана дейност през 2006 г., като са направени много нови маски и ликове, а старите са поправени. Сурвакарската (кукерската) група на селото се разраства и придобива по организиран вид през 2007 г. като е избрано ръководство, което си поставя задачи да разшири и популяризира групата и обичая. Наброява около 110 – 125 човека. Провеждат се ежемесечни събрания свързани с дейността, организирането на предстоящи участия и репетици. Закупени са и много нови звънци и реквизит. Представя автентичния обичай “Сурвакарска сватба в Друган“. Освен в селото има изяви извън него.

1.През май 2007 г. участва във Великденския фолклорен фестивал в с. Кунино, община Роман, на който беше наградена с грамоти и предметни награди.

2.През януари 2008 г. участва в Сурвакарския фестивал в гр. Радомир.

3 На 26 януари 2008 г. взе участие в XVII Международен фестивал за маскарадни игри в гр. Перник и е наградена с пластика, изработена от Филип Седефчев за интересно представяне на моменти от традиционната игра.

4.На 22 март 2008 г. взе участие в IV фестивал „Долината на маската“ с. Ковачевци, община Перник и е наградена с почетен плакет на фестивала за отлично представяне.

5.На 7 септември 2008 г. взе участие в шести международен БОБ-ФЕСТ с. Радуил, община Самоков и беше наградена със златен медал за поддържане на традициите и обичаите.

6.На 24 февруари 2009 г. взе участие в XVIII Международен фестивал за маскарадни игри в гр. Перник и е наградена с диплома.

7.На 21.март.2009 г. групата участва в V фестивал „Долината на маската“ с.Ковачевци   и беше наградена с почетен плакет и диплом на фестивала за отлично представяне.

8.13.01.2010 г. участва в общинско тържество по запалване на сурвакарския огън в гр.Радомир.

9.На 30.01.2010 г. взе участие в ХІХ Международен фестивал за маскарадни игри в гр. Перник и беше наградена с 500 лева за атрактивност на група от Западна България и класирана на ІІІ-то място в SMS гласуването за група на публиката.

10.На 27.02.2010 г. Сурвакарска група с. Друган, общ. Радомир, обл. Перник взе участие в Международния фестивал „Кукерландия“ – Ямбол 2010 г. и беше класирана на второ място и наградена с 150 лв.

11.На 29.01.2011 г. взе участие в ХХ Юбилеен международен фестивал за маскарадни игри в гр. Перник и беше наградена с бронзов медал за атрактивна игра и бронзов медал за детска маска и класирана на ІІ-то място в SMS гласуването за група на публиката.

12.На 05 март 2011 г. взе участие в IX Международен фестивал „КУКОВЕ“, гр. Раковски, и е наградена с 2-ро място парична награда и плакет на фестивала за доброто си представяне.

13.На 20 март 2011 г. взе участие в IV фестивал „Долината на маската“ с. Ковачевци, община Перник и е наградена с почетен плакет и грамота на фестивала за отлично представяне.

14.На 21 януари 2012 г. участва в Общинския сурвакарски фестивал в гр. Радомир.

15.На 28.01.2012 г. взе участие в ХХI Международен фестивал на маскарадните игри в гр. Перник и беше наградена със златен медал за АТРАКТИВНА ИГРА СУРВАКАРИ

16.На 18 февруари 2012 г. Сурвакарската група на с. Друган, община Радомир участва в 12-тия международен фестивал „Кукове“ в град Раковски. Групата се класира на първо място.

17.На 25 февруари 2012 г. Сурвакарската група на с. Друган взе участие в гр. Бобовдол и беше на гости на Младежки танцов Състав „Разметаница" за празника Сирни заговезни.

18.На 24 март 2012 г. взе участие в VIII фестивал „Долината на маската“ с. Ковачевци, община Перник и е наградена с почетен плакет и грамота на фестивала за отлично представяне. 

19.На 19 януари 2013 г..участва в Общински Сурвакарския фестивал в гр. Радомир.

20.На 02.02.2013 г. взе участие в ХХII Международен фестивал за маскарадни игри в гр. Перник и беше наградена със Сребърен медал за Маски и костюми.

21.На 16 февруари 2013 г. взе участие в Общинският Сурвакарски  фестивал в гр.Земен и по покана на сурвакарската група от с.Пещера е наградена с   грамота .

22.На 17 февруари 2013 г Сурвакарската група на с. Друган взе  участие в гр. Бобов дол. Гостува на Н.Ч.“Просвета“ и  Младежки танцов състав „Разметаница".

23.На 18 януари 2014 г. участва в Общински Сурвакарския фестивал в гр. Радомир и беше наградена с купата на кмета.

24.На 25.01.2014 г. взе участие в ХХIII Международен фестивал за маскарадни игри в гр. Перник.

25.На 01.03.2014 г. взе участие в Кукерският фестивал в гр. Карлово и е наградена с   грамота.

26.На 02.03.2014 г. взе участие във фестивала „Сирни Заговезни“ /прошка/ и получи грамоти за посетените с.Столетово, кв."Сушица" и гр. Баня.

27. На 29.03.2014 г. Сурвакарската група   на с. Друган взе  участие в гр. Бобов дол и гостува на Н.Ч.”Просвета” и  Младежки танцов състав „Разметаница“ по случай "Първа пролет".

28.На 17 януари 2015 г.. участва в Общински Сурвакарския фестивал в гр. Радомир и беше наградена с парична награда от кмета.

29.На 21.02.2015 г. взе участие в Кукерският фестивала в гр. Карлово и е наградена с   грамота и след което участва и на кукерският празник в с.Климент.

30.На 02.03.2015 г. взе участие във фестивала „Сирни Заговезни“ /прошка/ и получи грамоти за посетените с.Столетово, кв. Сушица, гр. Калофер, с Домлян и гр. Баня.

31.На 29.03.2015 Сурвакарската група   на с. Друган взе  участие в гр. Бобов дол. Беше гост на Н.Ч.”Просвета” и  Младежки танцов състав „Разметаница“ по повод празник за "Първа пролет".

32.На 16 януари 2016 г.. участва в Общински Сурвакарския фестивал в гр. Радомир и беше наградена с парична награда от кмета.

33.На 02.02.2016 г. взе участие в ХХV Международен фестивал за маскарадни игри в гр. Перник и беше наградена със Сребърен медал за поддържане и предаване на местната традиция "Сурвакари".

34.На 27.02.2016 г. Сурвакарска група с. Друган, общ. Радомир, обл. Перник взе участие в Международния фестивал „Кукерландия“ – Ямбол 2016 г. и беше наградена  с 100 лв за атрактивна игра на мечката.

35.На 28.02.2016 г. взе участие в Кукерският празник в с.Гергевец  общ.Сливен.

36. На 13.03.2016 г. взе участие в празника  „Сирни Заговезни“ /прошка/ в с.Винеградец общ.Септември   обл.Пазарджик и в гр. Ветрен обл.Пазарджик.

37. На 26.03.2016 г. Сурвакарската група на с. Друган взе  участие в гр. Бобов дол и беше гост на Н.Ч.”Просвета” и  Младежки танцов състав „Разметаница“ във връзка с празник за "Първа пролет" и беше наградена с Плакет за поддържане и предаване на местната традиция "Сурвакари".

38.На 21 януари 2017 г.. участва в Общински Сурвакарския фестивал в гр. Радомир и беше наградена с парична награда от кмета.

39.На 29.01.2017 г. взе участие в ХХVI Международен фестивал за маскарадни игри в гр. Перник и беше наградена с .НАГРАДА НА ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ, ОБЛАСТ ПЕРНИК

40.На 25.02.2017 г. Сурвакарска група с. Друган, общ. Радомир, обл. Перник взе участие в Международния фестивал „Кукерландия“ – Ямбол 2017 г. и беше наградена с грамота.

41.На 26.02.2017 г. Сурвакарска група с. Друган, общ. Радомир взе участие в празник проведен на стадион "Цар Самуил" в с.Самуилово общ.Сливен.

42. На 01.04.2017 г. Сурвакарската група на с. Друган взе  участие в гр. Бобов дол и беше гост на Н.Ч.”Просвета” и  Младежки танцов състав „Разметаница“ във връзка с празник за "Първа пролет" .

43.На 01.04.2017 г. Сурвакарската група на с. Друган взе  участие в гр. Бобов дол и беше гост на Н.Ч.”Просвета” и  Младежки танцов състав „Разметаница“ във връзка с празник за "Първа пролет" 

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]