Република (квартал)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Република.

Република
— квартал —
СтранаFlag of Bulgaria.svg България
ОбластОбласт София
ОбщинаСтолична община
Част отСофия

„Република“ е жилищен и комерсиално-промишлен квартал на София. Неофициално разделен на кв. Република – попадащ в район „Люлин“ и кв. Република 2 и Толева махала – попадащи в район "Връбница". Всички те са част от Столичната община.

Разположение[редактиране | редактиране на кода]

Квартал Република граничи с ж.к. Люлин на изток, с район „Банкя“ на юг и с град Божурище на запад. На 1,5 км северно се намира с. Волуяк.

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

През квартала минава републиканския път I-8, който свързва страната със Сърбия и западна Европа и ул. Банско шосе, който е втория главен път от София за Банкя и бул. Европа, който е главния път за гр. Божурище и едноименната промишлена зона в града. Границата на бул, Сливница и път I-8 започва след светофара на магазин Метро.

През квартала минават следните автобусни линии на Центъра за градска мобилност: Автобус 47 и 49 за град Банкя и автобус 54 за град Божурище. И трите автобусни линии тръгват от метростанция „Сливница“ в столицата.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

По цялото разположение на бул. Сливница (от двете му страни) има магазини на големи големи вериги и малки предприятия. На територията на квартала попада и не малко известният институт Пушкаров.

Република 2 и Толева махала[редактиране | редактиране на кода]

На 1,5 км северозападно по бул. Сливница се намират други два по-малки квартала – Република 2 и Толева махала. През тях минава главния и единствения път за гр. Божурище от София, а обществения транспорт до зависи от линия 54.