Разсадника

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Разсадника
— квартал —
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Област Област София
Община Столична община
Част от София

Разсадника-Коньовица е жилищен комплекс в западната част на София, принадлежащ към район „Красна поляна“ - район на Столична община, на десет минути с градския транспорт от центъра на града. Кварталът е добре устроен с достатъчно зелени площи и добри комуникации. На север граничи с бул. “Ал. Стамболийски” и ж.к. Илинден, на изток – с бул. “Константин Величков” (ж.к. Зона Б-19), на юг – с ж.к. Сердика и Владайска река, а на запад – с бул. “Вардар” (ж.к. Красна поляна 1).

В комплекса преобладава панелното строителство. Има няколко категории сгради – стари панелни блокове от серия Бс-2-63 (обединена), тухлени сгради, по-нови панелни сгради от серия Бс-69-Сф-УД, блокове тип ЕПК, както и модерни кооперации от тухла, построени през последните десетина години. Разсадника е един от най-зелените квартали в столицата. В югоизточната му част се намира паркът ”Св. Св. Петър и Павел” и църква със същото име.

В ж.к. Разсадника-Коньовица се намира Първа АГ “Св. София” (Специализирана болница за активно лечение, бившата “Тина Киркова”), и 57-мо СОУ. Обграждащите комплекса булеварди са в добро състояние. Подменена е пътната настилка и някои подземни комуникации на ВиК и топлофикацията. Жителите на комплекса могат да ползват трамваи № 8, 10, 11 и 22, и автобуси № 11, 45, 60, 72, 77, 83 и 102.

Разсадника съвпада приблизително с квартал Коньовица, като от няколко години е преименуван на "ж.к. Разсадника-Коньовица".

Източници[редактиране | редактиране на кода]