Илинден (район)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Илинден.

Илинден
район на Столична община
Страна България
Площ3,31 km²
Население33 378 души[1] (15 юни 2023 г.)
КметЕмил Бранчевски
(ПП – ДБ, Спаси София; 2023)
Официален сайтilinden.sofia.bg
Илинден в Общомедия

„Илинден“ е един от 24-те административни района на Столична община, разположен в северозападната част на град София. Има площ от 3,310 квадратни километра и население около 33 000 души (2023).

Разположение[редактиране | редактиране на кода]

Район „Илинден“ се помещава в следните граници:[2] река Суходолска, ж.п. линията Връбница – Надежда, ж.п. линията Централна гара – Захарна фабрика, ул. „Йосиф Щросмайер“, бул. „Габрово“, бул. „Константин Величков“ и бул. „Царица Йоанна“.

Местоположението на Район „Илинден“, с неговата стара, но доста добре поддържана инфраструктура с широки и китни междублокови пространства, има множество предимства, с които не могат да се похвалят по-новите и гъсто застроени райони. Районът разполага със 700 дка облагородени и добре стопанисвани зони за отдих и красиви зелени площи. Тук се намира парк „Света Троица“ – съвместяващ най-различни функции – от зона за отдих и разходка, през терен за спортни изяви и демонстрации, до културно средище и място за развлечение, събиращо на едно място множество активни дейци, последователи и любители на музиката, изкуствата и спорта.

На територията на района се намира и част от Западен парк – един от най-големите паркове в София, прославен в близкото минало като „разсадника“ на столицата, заради многобройните си растителни видове.

Район „Илинден“ разполага с много добре изградена и успешно функционираща база от учебни, детски, културни, здравни и социални заведения.

Макар и не много на брой, районът се гордее със своите културно-исторически паметници и забележителности.[3] Културна ценност с национално значение представлява построената в края на 19 век Захарна фабрика – групов архитектурен паметник на културата.

Основните задачи на Район „Илинден“, както и на всички останали райони в структурата на Столична община, са свързани с дейностите по местното самоуправление на населението на неговата територия и прилагането на държавната политика за развитие на столицата.

Районът се именува „Илинден“ в памет на загиналите българи в Илинденско-Преображенското въстание, избухнало на 2 август 1903 г. Оцелелите от кръвопролитията българи – потомци на македонски родове, търсещи спасение от опожарените градове Прилеп, Щип, Кукуш и др. са първите заселници по западните покрайнини на София след Първата световна война.

Историческата връзка на района с Илинденско-Преображенското въстание, почитта към геройски загиналите българи и дълбоките християнски корени на местното население обуславят датата на районния празник, който се чества тържествено всяка година на 20 юли – Илинден.

Карта и съседи
ЛюлинВръбницаНадежда
Люлин
Красна поляна
Карта Надежда
Сердика
Красна полянаВъзраждане

Квартали[редактиране | редактиране на кода]

Район „Илинден“ включва изцяло или частично четири квартала:

Част от района е и североизточният край на Западния парк (Карта).

Население[редактиране | редактиране на кода]

Етнически състав[редактиране | редактиране на кода]

Преброяване на населението през 2011 г.

Численост и дял на етническите групи според преброяването на населението през 2011 г.:[4]

Численост Дял (в %)
Общо 33 236 100.00
Българи 28 993 87.23
Турци 110 0.33
Цигани 413 1.24
Други 296 0.89
Не се самоопределят 143 0.43
Не отговорили 3281 9.87

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg
  2. Райони на София - Карта
  3. Забележителности в района // Архивиран от оригинала на 2014-07-14. Посетен на 2014-07-08.
  4. Ethnic composition, all places: 2011 census // pop-stat.mashke.org. Посетен на 18 януари 2018.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]