Илинден (район)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Илинден.

Илинден
район на Столична община
Разположение на Илинден в Столична общинаРазположение на Илинден в Столична община
Страна Флаг на България България
Площ 3,31 km²
Население (февруари 2014 г.[1]) 35 820 души
10 822 души/km²
Кмет Иван Божилов
Официален сайт http://www.ilinden.bg/

Район „Илинден“ е един от 24-те административни района на Столична община. Той се намира в северозападната част на София, в близост до центъра и включва следните квартали: ж.к. Захарна фабрика, ж.к. Гевгелийски, ж.к. Света Троица и ж.к. Илинден, разположени на площ от 3 310 дка с обща численост на населението от 35 820 жители, по данни от 3 февруари 2014 година.

Картата на Район „Илинден" се помещава в следните граници: жп линията до гара „Север“; ул. „Никола Михайловски“; ул. „Йосип Щросмайер“; ул. „Майор Векилски“; бул. „Ген.

Николай Столетов“; ул. „Алдомировска“; ул. „Кирил и Методий“; бул. „Константин Величков“; ул. „Найчо Цанов“; бул. „Вардар“ по продължението на ул. „Пиротска“ и Суходолската река.

Местоположението на Район „Илинден", с неговата стара, но доста добре поддържана инфраструктура с широки и китни междублокови пространства, има множество предимства, с които не могат да се похвалят по-новите и гъсто застроени райони. Районът разполага с 700 дка облагородени и добре стопанисвани зони за отдих и красиви зелени площи. Тук се намира парк „Света Троица“ – съвместяващ най-различни функции – от зона за отдих и разходка през терен за спортни изяви и демонстрации до културно средище и място за развлечение, събиращо на едно място множество активни дейци, последователи и любители на музиката, изкуствата и спорта.

На територията на района се намира и част от Западен парк – един от най-големите и красиви паркове в София, прославен в близкото минало като „разсадника" на столицата, заради многобройни си растителни видове.

Район „Илинден" разполага с много добре изградена и успешно функционираща база от учебни, детски, културни, здравни и социални заведения – всяко едно със собствена история, със собствен облик и специфика.

Макар и не много на брой, районът се гордее със своите културно-исторически паметници и забележителности. Културна ценност с национално значение представлява построената в нрая на 19 век Захарна фабрика – групов архитектурен паметник на културата.

Основните задачи на Район „Илинден", както и на всички останали райони в структурата на Столична община, са свързани с дейностите по местното самоуправление на населението на неговата територия и прилагането на държавната политика за развитие на столицата.

Районът се именува „Илинден“ в памет на геройски загиналите българи в Илинденско-Преображенското въстание, избухнало на 2 август 1903 г. Оцелелите от кръвопролитията българи – потомци на героични македонски родове, дирещи спасение от опожарените градове Прилеп, Щип, Кукуш и др. са първите заселници по западните покрайнини на София след Първата световна война.

Историческата връзка на района с Илинденско-Преображенското въстание, почитта към геройски загиналите българи и дълбоките християнски корени на местното население обуславят датата на районния празник, който се чества тържествено всяка година на 20 юли – „Илинден“.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Етнически състав[редактиране | редактиране на кода]

Преброяване на населението през 2011 г.

Численост и дял на етническите групи според преброяването на населението през 2011 г.:[1]

Численост Дял (в %)
Общо 33 236 100.00
Българи 28 993 87.23
Турци 110 0.33
Цигани 413 1.24
Други 296 0.89
Не се самоопределят 143 0.43
Не отговорили 3 281 9.87

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en))  „Ethnic composition, all places: 2011 census“. // pop-stat.mashke.org. Посетен на 18 януари 2018.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „География“         Портал „География          Портал „София“         Портал „София          Портал „България“         Портал „България