Гевгелийски квартал

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Гевгелийски квартал
— квартал —
България
42.7088° с. ш. 23.2814° и. д.
Гевгелийски квартал
София
42.7088° с. ш. 23.2814° и. д.
Гевгелийски квартал
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Област Област София
Община Столична община
Част от София

Гевгелийският квартал или Гевгелийската махала е квартал на българската столица София, разположен в северозападната част на града, част от район „Илинден“.

Кварталът е основан след Първата световна война от българи бежанци от южномакедонския град Гевгели и Гевгелийско[1], земята на строеж на който е отпусната по предложение на Димитър Динев[2].

На север улица „Богданци“ и железопътна линия отделят квартала от Западния парк, булевард „Вардар“ и друга железопътна линия го отделят от квартал „Света Троица“, а булевард „Царица Йоанна“ от квартал „Западен парк“.

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

Основната транспортна артерия на квартала е булевард „Царица Йоанна“, през който минава автобус №77, и на която се намира обслужващата квартала метростанция Вардар от първия диаметър на Софийското метро.

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Строителството в Гевгелийския квартал е предимно едропанелно (серии Бс-VIII-Сф и Бс-69-Сф), реализирано от края на 60-те до края на 80-те години на XX век, като има няколко блока ЕПК, малки тухлени блокчета от 60-те години, както и нови жилищни сгради.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

В квартала няма училища и детски градини. Най-близките училища са в кварталите „Света троица“ и „Западен парк“. Най-близката болница е в „Света троица“ – СБАЛ на сърдечно-съдови заболявания на улица „Коньовица“ № 65.

Най-близките училища са 3-то СОУ "Марин Дринов", ПГТЕ "Хенри Форд", 17 СОУ "Дамян Груев", Професионална Гимназия по Хранително Вкусови Технологии "Проф.Д-Р Г. Павлов" и 135 СОУ "Ян Амос Коменски". Близка болница – 3-та Градска.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Официален сайт на Столична община
  2. Илюстрация Илинден, бр.107, стр.14-15.
     Портал „Македония“         Портал „Македония