Гоце Делчев (квартал)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Гоце Делчев.

„Гоце Делчев“ е южен квартал на българската столица София. Кръстен е на българския национален герой Гоце Делчев. Той обединява бившите квартали - „Емил Марков“, кръстен на комунистическия деец Емил Марков, и „Мотописта“.

Кварталът граничи с основни пътища като булевард „България“ и „Гоце Делчев“. В квартала се намира спортна зала „Триадица“, а в непосредствена близост на квартала e разположен и Южният парк. Граничи още с квартал „Стрелбище“ и „Борово“.

История[редактиране | редактиране на кода]

Кварталът е основан през 20-те години от българи бежанци от Битоля и Битолско. Първото му име е „Тухларна фабрика“ или „Тухла махала“ (Тула маала), защото на територията на Южния парк се е добивала глината за тухли — откритата кариера за глина под болница „Лозенец“ се вижда и днес. Името „Тула маала“ се употребява и до днес. С навлизането на социалистическото панелно строителство тухлента фабрика е изоставена.

Първите панелни блокове в квартала са постоени в края на 60-те години. През 70-те започва активно изграждане на ЕПК-сгради. Днес кварталът е търсен от инвеститорите като много перспективен и модерен и се застроява предимно с нискоетажни сгради.

Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

Портал
Портал „Македония“ съдържа още много статии, свързани с историко-географската област.
Можете да се включите към Уикипроект „Македония“.