Боянски водопад

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Боянски водопад
Boyana waterfall.jpg
Боянски водопад
Sofia location map.png
42.6294° с. ш. 23.2544° и. д.
Местоположение в София.
Информация
Местоположение Витоша
Държава България
Вид единичен
Река Боянска река
Височина 25 m
Надм. височина 1330 m
Населени места София
Боянски водопад в Общомедия

Боянски водопад е името на водопад на Боянската река, намиращ се край град София, на около 5 km от центъра на Бояна. Той е най-големият водопад на територията на планината Витоша. Водата пада от височина 25 m. Местността, в която се намира водопадът, е запазила своята природа сравнително незамърсена.

В ясни пролетни дни Боянският водопад може да бъде видян от центъра на София. По време на топенето на снеговете във високите части на Витоша той е най-пълноводен и буйните му пръски се различават сред гората, гледани например откъм Националния дворец на културата.

Водопадът е най-леснодостъпен откъм Копитото. В зависимост от темпото, разходката сред живописната природа трае около час – час и половина, като по-голямата част от пътеката е равна. По-труден е само последният участък, който води към водопада – неравен, каменист терен, който се спуска стръмно към водопада отгоре. Другият път за достигане до водопада върви по долината на реката откъм Бояна и е по-дълъг, но и по-лек.

Любопитно[редактиране | редактиране на кода]

„Тоя водопад ти се струва, че не иде от върха на Витоша, а нейде от небесните висини, носейки със себе си лучите на синевата и шума на бурите им"

„Водопадът“, Иван Вазов

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]