Малинова долина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Малинова долина
— квартал —
Malinova dolina E2.jpg
България
Red pog.png
Малинова долина
София
Red pog.png
Малинова долина
Страна Флаг на България България
Област Област София
Община Столична община
Част от София

Квартал „Малинова долина“ се намира в престижен южен район на София, разположен далеч от градския шум и в близост до комплекса на "Американски колеж" в София. Намира се на запад от кв. Младост-4, на юг граничи с Околовръстния път. През квартала минава бул. „Св. Климент Охридски“, като от двете му страни в близост до кв. Дървеница има много складове, малки производствени помещения и офис сгради. На юг от комплекса на „Националната спортна академия” има 9 улици с много нови луксозни къщи, както и свободни парцели. Малинова долина е един от най-скъпите квартали на гр. София.

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Кварталът е застроен основно с еднофамилни къщи. Новият план на „Малинова долина” предвижда строителни норми с по-добри градоустройствени показатели и големи площи за озеленяване. Основна цел на общинската администрация за момента е подобряване състоянието на водоснабдяването и канализацията и уличната мрежа в района.

Обществени институции и инфраструктура[редактиране | редактиране на кода]

„Малинова долина” е предпочитан заради комуникативното си местоположение, бързия и лесен достъп до централната част на София. Кварталът се обслужва от автобусни линии 69, 70, 111 и 123. Тъй като според стария градоустройствен план кварталът бил предвиден за вилна зона на града, той има и голям недостатък – в него няма никакви училища, здравни заведения или детски градини.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]