Лагера

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лагера
— квартал —
СтранаFlag of Bulgaria.svg България
ОбластОбласт София
ОбщинаСтолична община
Част отСофия
Пощенски код1612

Лагера („Добруджански квартал“) е жилищен комплекс на София, който е част от „район Красно село“. Обхваща територия от 89,9 хектара, разположена между булевардите бул. „Цар Борис III“ (бивш бул. "9-ти септември") и бул. Акад. Иван Евстатиев Гешов (бивш бул. "Димитър Несторов"), както и ул. Житница на югозапад, и „Северозападната промишлена зона“. От другата страна на бул. „Цар Борис III“ в югоизточна посока е жк. „Хиподрума“, на югозапад – жк. „Славия“, а на северозапад – жк. „Красна поляна“. В жк. „Лагера“ са разположени 25 ОУ „Д-р Петър Берон“ и 114 ЦДГ, както и Балкантон и НРС. Много близо до жк „Лагера“ са културният център „Красно село“ и др.

История[редактиране | редактиране на кода]

Името си кварталът получава от съществувалия на неговата територия военен лагер. През 20-те години на 20 век влиза в градоустройствения план и започват да се заселват бежанци от Добруджа. Постепенно се разраства и започва да се нарича квартал „Добруджански“. Оформя се нова улица, наречена „Черна вода“ (преименувана „Съвет на Европа“) на името на стария севернодобруджанския град Черна вода. Общинската управа предоставя на бежанците терени, върху които си построяват еднофамилни къщи. Строителството се улеснява от работещата наблизо частна тухларска фабрика на братя Диневи.

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Основното застрояване на комплекса е от 60-те години, когато архитект Богдан Томалевски изготвя съвременното му градоустройствено решение. Жк. Лагера е характерен със старо, нискоетажно строителство (основно от 60-те години), и ЕПК строителство от 80-те години. През последните години има и „ново“ строителство, което е съсредоточено около бул. „Акад. Иван Гешов“, ул. „Мъглен“, ул. „Смолянска“. Почти всички сгради в района са с централно топлозахранване.