Богдан Томалевски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Богдан Томалевски
български архитект
Роден
Починал
4 май 2012 г. (87 г.)

Богдан Наумов Томалевски е български архитект, една от водещите фигури в българската архитектура през втората половина на XX век. Носител на държавното отличие „Св. Паисий Хилендарски“ за приноса му в утвърждаването на българската културна идентичност[1].

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Богдан Томалевски е роден на 28 август 1924 година в София в семейството на македонския деец Наум Томалевски (1882 – 1930). През 1951 година завършва архитектура в Държавната политехника, след което в продължение на четири десетилетия работи в проектантската организация Софпроект, като проектант, началник на отдел, ръководител на ателие (от 1978) и директор на дирекция „Център“ (от 1984).

Сред първите по-значими проекти на Томалевски е градоустройственото решение на жилищния комплекс „Владимир Заимов“ (от 1956 с колектив), последван от градоустройствените проекти на софийските комплекси Лагера и Младост I (от 1964), на който е главен проектант.

През следващите години Томалевски често работи съвместно с архитект Лозан Лозанов. Двамата проектират сградата на Дома на борците против фашизма и капитализма (днес централа на Българската социалистическа партия). Заедно с Бисера Рибарова проектират сградата на Българските професионални съюзи. Томалевски, Лозанов и Никола Антонов са проектанти и на новата сграда на Министерство на външните работи[2]. През 2005 година арх. Томалевски е удостоен с държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“. Освен това е носител на званието „Заслужил архитект“, Димитровска награда (1959 като част от колектив), орден „Народна република България“ III степен (1976) и I степен (1984).[3]

Богден Томалевски умира на 4 май 2012 година.[4]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония