Лев Толстой (жилищен комплекс)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лев Толстой
— квартал —
СтранаFlag of Bulgaria.svg България
ОбластОбласт София
ОбщинаСтолична община
Част отСофия

“Лев Толстой” е жилищен комплекс, който се намира в северната част на София. На юг от него е транспортният възел, свързващ центъра на столицата и северната промишлена зона. На запад комплексът граничи с жк “Надежда-2”, на север с жк “Свобода”, а на изток с бул. “Рожен”.

Комплексът се намира в непосредствена близост до северната индустриална зона на столицата - дели ги само бул. “Рожен”. На няколко десетки метра са разположени текстилният завод “Осми март” и някои от цеховете на мебелния комбинат “Москва”. Допреди 13-14 години, когато заводите са работели с пълна мощност, въздухът е бил един от най-замърсените в столицата. Сега подобен проблем не съществува, защото повечето предприятия в района са пред ликвидация и не работят.

Застрояването на жк “Толстой” е започнало преди повече от 50 години и зеленината в междублоковите пространства е много, което спомага за намаляване на шумовите натоварвания.

На места в комплекса подземната инфраструктура е стара и особено зимно време авариите са чести.

Канализацията и електроснабдителната мрежа са в по-добро състояние в кварталите, където са строени по-новите блокове. Както в повечето крайни комплекси вътрешнокварталните улици в жк “Толстой” също са изпълнени с дупки. Големият недостатък на квартала е, че много от вътрешните улици са прекалено тесни. Това важи най-вече за улиците, разположени около половинвековните блокчета с гредоред, в източната частна комплекса.

За пътуване от и до комплекса могат да се ползват трамваите 11, 12 и 19 и автобусите 83, 85, 86 и 108. В жк “Толстой” има доста голямо разнообразие от блокове. В североизточната част на комплекса (в близост до пресечката на бул. “Рожен” и ул. “Ген. Никола Жеков”) има няколко блока, чиято възраст е над половин век. Те са двуетажни и са с гредоред. Допреди петнайсетина години те са били собственост на завод “Осми март” и част от техните апартаменти са били давани под наем на работещите в завода. Първите панелни блокове в България са били построени именно в жк “Толстой” в края на 50-те години. Най-старите панелки са без балкони, но голямото им предимство е външната мазилка от хераклит, която има доста добри топлоизолационни качества. Сгради, строени в по-ново време, са високите блокове ЕПК срещу завод “Осми март” и осеметажните панелни блокове с номера от 50 до 56 по протежение на бул. “Република”, които са градени през 1978 г. В комплекса има останали и малки къщи с или без дворчета, които не са били разрушени по време на застрояването с блокове.