Студентски град

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Студентски град
— квартал —
България
42.652° с. ш. 23.3473° и. д.
Студентски град
София
42.652° с. ш. 23.3473° и. д.
Студентски град
Страна България
ОбластОбласт София
ОбщинаСтолична община
Част отСофия
Студентски град в Общомедия

Студентски град е жилищен комплекс в югоизточна София, район Студентски (район), граничещ с кварталите „Дианабад“, „Дървеница“, „Витоша“ и „Малинова долина“. Намира се в полите на Витоша и е част от административен район „Студентски“ на Столична община.

Първоначално кварталът е проектиран като студентско градче, наречено Студентски град „Христо Ботев“. Изграждат се десетки многоетажни общежития, с цел да се задоволят жилищните нужди на студентите от софийските висши училища. Днеснеясно? ], освен дом за хиляди студенти, районът е и територия, на която се намират шест престижни висши учебни заведения, четири от които са национални.

През последните годининеясно? ] Студентски град изживява истински строителен бум, като се появяват нови жилищни, търговски, спортни и бизнес центрове. Освен с типичните за повечето квартали в София проблеми с бездомните кучета и липсата на места за паркиране, Студентски град (в някои свои части) се сблъсква с трудности, свързани с концентрираните в района многобройни питейни заведения.[източник? (Поискан преди 110 дни)] Въпреки това жилищният комплекс се превръща във все по-предпочитано място за живеене на млади семейства[източник? (Поискан преди 110 дни)], особено в своята южна част – около Зимния дворец, Национална спортна академия и семейните общежития. В района съществуват условия за спорт, разходка, забавления и др. Двете многофункционални зали Христо Ботев и Зимен дворец на спорта са домакини на редица събития през годината. В близост е и Зоологическата градина на София. Кварталът се намира в един от районите на столицата с най-чист въздух[източник? (Поискан преди 110 дни)], в който по градоустройствен план не се предвижда изграждане на промишлени предприятия.

Засиленото жилищно строителство, дължащо се на благоприятното местоположение и удобна инфраструктура на квартала обаче не компенсира нуждата от действия за запазване на статута на района на Студентски град и за повишаване на престижа му като университетски център. За сметка на множеството заведения, все още липсват книжарници, кина, учебно-експериментални лаборатории и др.неясно? ] Общината се е ангажирала с оформянето на няколко кампуса, включващи общежития и площи за спорт, учение и почивка около тях. Предвижда се и изграждането на огромен парк в местността „Въртопо“, както и по-лесна връзка с намиращия се наблизо квартал „Симеоново“ и със Симеоновския лифт, което ще допринесе за нови възможности за разходка, спорт и за пряка връзка с Природен парк „Витоша“.[източник? (Поискан преди 110 дни)]

Университети в Студентски град[редактиране | редактиране на кода]

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки относителната отдалеченост на квартала от центъра на столицата и включването му единствено в дългосрочните планове за изграждане на метро, жителите на Студентски град разполагат с условия за бързо придвижване с автомобил по Симеоновско шосе, бул. „Акад. Стефан Младенов“ и „Околовръстен път“. Освен това съществуват и многобройни възможности за бърз достъп до почти всяка точка на София с градския транспорт:

Възможности за рекреация и спорт[редактиране | редактиране на кода]

Търговски обекти[редактиране | редактиране на кода]

  • Студентски град е един от любимите райони на веригата от хипермаркети Фантастико, която е разположила три от най-големите си магазини там.
  • На територията на комплекса се намира един от най-новите и модерни хипермаркети на Kaufland.
  • Магазини на „Билла“, „Лидл“, T-MARKET, Рекорд и др.

Здравеопазване[редактиране | редактиране на кода]

  • За здравето на жителите на Студентски град се грижи Студентска поликлиника, разположена в центъра на квартала, в която се помещават и две лаборатории за изследвания.
  • На две автобусни спирки от Студентска поликлиника с автобус №94 е 15-и ДКЦ – Дианабад, където се намира и една от най-добрите стоматологични клиники в София, включваща денонощен стоматологичен кабинет.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]