Студентски град

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Студентски град
— квартал —
Студентски общежития на ТУ – София (блокове 1, 2 и 3)
Студентски общежития на ТУ – София (блокове 1, 2 и 3)
България
42.652° с. ш. 23.3473° и. д.
Студентски град
София
42.652° с. ш. 23.3473° и. д.
Студентски град
Страна Флаг на България България
Област Област София
Община Столична община
Част от София
Студентски град в Общомедия
Студентски град, блок 59
Ул. „Акад. Стефан Младенов“ в Студентски град. Вдясно – входът на НСА

Студентски град е жилищен комплекс в София, съставен предимно от студентски общежития. Намира се близо до кварталите „Дианабад“ и „Дървеница“, в полите на Витоша и е част от административния район „Студентски“ на Столична община. Първоначалното му название е Студентски град „Христо Ботев“.

Включва няколко десетки многоетажни общежития (предимно едропанелни, от серии Ос-68-Гл и Бс-69-Сф-УД-83), обитавани предимно от студенти от софийските висши училища. Там са настанени 4 университета, академия, колежи, поликлиника, параклис, изградени са десетки многоетажни общежития с общ капацитет над 50 000 легла за студенти от тези и от други столични вузове. Истинският брой на хората, които живеят временно там едва ли може да бъде оценен.

Той е един от най-разнообразните площи в София, със стари жилища от времето на комунизма, които са обитавани от студенти от различни университети в София, както и нови нощни клубове, търговски, бизнес и жилищни центрове. Бумът в строителството вече е взел своите жертви като появата на презастрояването е повсеместна. Паркингите и зелените площи остават недостатъчни. През 2011 бележи е построен най-големият скейтпарк на Балканите, разположен в парковата зона в предната част на Университета за национално и световно стопанство. Двете многофункционални зали Христо Ботев и Зимния дворец на спорта са постоянно домакини на редица събития през годината. Поради обикновено евтиния наем (по-малко от € 20 на месец) Студентски град е много привлекателен за живеене. Последните ремонти са довели до подобрения в много общежития, включително и тези, които приютяват чуждестранните студенти. Те са предимно от българската диаспора в Македония, Молдова, Украйна, Сърбия, а от 2004 г. и такива, които не са българи от Турция.

Районът е известен с оживения си нощен живот. A разнообразието от таверни и дискотеки прави кампуса едно от централните места за нощни забавления в София. Студентски град приютява и полицейския областен отдел, който се стреми да се справи с бързо развиваща алкохолно движения, различните престъпления, кражби, вандализъм, сблъсъци на футболни фенове и т.н. Жестокото убийство на студента Стоян Балтов от пияни младежи извън дискотека предизвика дебати относно социалната среда и въпросите на сигурността, включително разработването на цялостна система за видеонаблюдение. Местата за хранене навън варират от висок клас ресторанти до евтини пицарии. Особено популярна е т.нар ул. Манджа стрийт, където редица павилиони и за баница, бургер, кебап, дюнери и лафки за палачинки са подредени.

За разлика от повечето областни кампус в Западна Европа и Северна Америка, Студентски град общ място за живот на повечето от студентите от многото университети в София и не е в непосредствена близост до един конкретен университет. Това помага на студенти от различни висши учебни заведения да се срещат и да си взаимодействат, но от друга страна причинява големи транспортни проблеми като по-голямата част от университетски факултети на София са разположени сравнително далеч от центъра на града и градския транспорт често не е в състояние да се справи с нуждите на Студентски град. Трафикът е често претоварен особено по време на пиковите часове – сутрин и късно следобед. Редовни автобуси се движат средно на всеки десет минути. Маршрутни таксита облекчават на положението. Столична община планира да свърже Студентски град със своята система за метрото.

Кварталът е известен като „Щутгарт“. Съкращението от Stud. (Студентски, „студент“) и grad („град“) прилича на името на германския град Щутгарт[1]. След 1990 г. се наблюдава строителство и на друг тип сгради, непредназначени за студенти. Общежитията в Студентски град предлагаха незадоволителни и мизерни условия за следване, като живеещите там често сами носят отговорност за благоустрояването на стаите[2]. През последните години няколко от общежитията са ремонтирани основно и положението поне в тях се е подобрило.

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

  • Автобуси – № 94, 102, 280, 294, 413; (разписания в сайта на ЦГМ София – [1]).
  • Маршрутни таксита – № 5, 5А, 7, 8, 20, 27, 23,31, 32, 47.

Университети в Студентски град[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Сървайвър” за студенти: В градчето младежите се учат да оцеляват във всякакви условия
  2. Мизерия, боклук и разбити стаи посрещат студентите в Студентски град, 13-09-2009, новинар.нет

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]