Сеславци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сеславци
— квартал —
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Област Област София
Община Столична община
Част от София

Сеславци е квартал на българската столица София в район „Кремиковци“. До 1978 година, когато е присъединено към града, Сеславци е самостоятелен квартал. През квартала преминава редовна автобусна линия на Софийския Център за градска мобилност номер 117. На два километра северно от квартала се намира Сеславският манастир „Св. Никола“ („Св. Николай Мирликийски“).

На 8 юли 2005 г. жители на квартала подават молба „за разрешение за протест срещу ползването на площадка в района за третиране на битови отпадъци“, но молбата не е приета от Столична община, защото е подадена много късно.[1]

Също така в Сеславци няма денонощен магазин ,а има на Лъчко бараките

Културни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Църква „Св. Георги“, в горния края на селото, в началото на пътя към манастира „Св. Николай“. Строена е 15-16 в., почти разрушена, частично вкопана в земята, със запазени източна и западна стена на наоса. Имала е голям притвор, достроен на по-късен етап, както и стена, отделяща наоса от олтарното пространство, съборена през 20 в.[2] Църквата все още се използва за служби. Новата църква „Св. Георги“ е в непосредствена близост до старата, построена е в края на 20 в.

Апсидата с олтарното пространство на късносредновековната църква „Св. Георги“ в Сеславци.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

„Св. Георги“ - с. Сеславци в портала „Свети места“

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Столична община не разреши протеста на жители от квартал Сеславци – Актуално.ком, 8 юли 2005 г., 16:59 ч.
  2. Ст. Михайлов. Църквата „Св. Георги“ в с. Сеславци, Софийско. Известия на Археологическия институт 17. 1950. с. 297-298.