Витоша (квартал)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Витоша.

Витоша
— квартал —
СтранаFlag of Bulgaria.svg България
ОбластОбласт София
ОбщинаСтолична община
Част отСофия

„Витоша“ е бивша вилна зона край София, понастощем жилищен квартал, част от район „Лозенец“ (а не от район „Витоша“).

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Разположен е между местността „Юзината“ в близост до Околовръстния път и подножието на планината Витоша на юг, Столичния зоопарк, Ловния парк и квартал „Дианабад“ на север, бул. „Никола Габровски“ на изток и квартал „Кръстова вада“ на запад. Между него и Студентски град са разположени резиденции на Дипломатическия корпус. С разрастването на столицата границите на квартал „Витоша“ също се изменят и понастоящем той обхваща също така и зоната между булевард „Г. М. Димитров“ и Студентски град.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първоначално е застроен с вили през 60-те години на XX век. През 80-те и 90-те привлекателността му за живеене нараства паралелно с развитието на Симеоново и наплива на студенти, привлечени от ниските наеми.

През 1996 – 1997 г. търсенето рязко се засилва и през 1998 – 1999 г. са построени първите високи кооперации и блокове. В началото на XXI век започва интензивно застрояване с 4-5-6 етажни сгради и няколко еднофамилни къщи, в които преобладават апартаментите с големи квадратури, като и комплекси от затворен тип.

Инфраструктура[редактиране | редактиране на кода]

Инфраструктурата на квартала е повлияна от първоначалната и отдавна отминала употреба като вилна зона. Основна транспортна артерия е бул. „Симеоновско шосе“. Единственият градски транспорт по бул. „Симеоновско шосе“ си остава автобус 102 на интервал от 10 минути за живущите в двете големи като територия и презастрояване части на кв. „Витоша“, заедно с „Малинова долина“, долната част на Студентски град, както и част от „Дианабад“. Има и междуградски автобус 67 на интервал от 30 минути. На задния вход на Зоопарка спират 7 линии на градския транспорт, които са на пешеходно разстояние от около 40 минути.

Промишлената мини-зона по улиците „Филип Кутев“ и „Сребърна“ се сливат в „Могилата“. През 2005 г. започва успешната газификация на квартала.

Комплекс „Сите Жарден“[редактиране | редактиране на кода]

Комплекс „Сите Жарден“ е нов жилищен комплекс в местността „Витоша ВЕЦ Симеоново“, разположен в границите на квартал „Витоша“, в близост до ул. „Георги Райчев“ и Околовръстния път на София. Състои се от 10 отделни сгради с подземни гаражи, магазини, спортни площадки, развлекателни заведения, детска градина и банков офис. С построяването му е изградена вътрешна инфраструктура и охранителна система за наблюдение на целия периметър.[1]

Други[редактиране | редактиране на кода]

В южната част на квартала е разположен хотел „Амбасадор“, в който на 15 ноември 2000 г. избухва взрив.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]