Витоша (квартал)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Витоша.

Витоша
— квартал —
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Област Област София
Община Столична община
Част от София

Витоша е бивша вилна зона край София, понастощем жилищен квартал, част от район „Лозенец“ (а не от „Витоша“).

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Разположен е между местността „Юзината“ в близост до Околовръстния път и подножието на планината Витоша на юг, Столичния зоопарк, Ловния парк и квартал Дианабад на север, бул. Никола Габровски на изток и квартал Кръстова вада на запад. Между него и Студентски град са разположени резиденции на Дипломатическия корпус. С разрастването на столицата границите на квартал „Витоша“ също се изменят и понастоящем той обхваща също така и зоната между булевард Г. М. Димитров и Студентски Град.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първоначално е застроен с вили през 60-те години на XX век. През 80-те и 90-те привлекателността му за живеене нараства паралелно с развитието на Симеоново и наплива на студенти, привлечени от ниските наеми.

През 1996 – 97 г. търсенето рязко се засилва и през 1998 – 99 г. са построени първите високи кооперации и блокове. В началото на XXI век започва интензивно застрояване с 4-5-6 етажни сгради и няколко еднофамилни къщи, в които преобладават апартаментите с големи квадратури.

Съществуват проекти за построяването на комплекси от затворен тип.

Инфраструктура[редактиране | редактиране на кода]

Инфраструктурата на квартала е повлияна от първоначалната и отдавна отминала употреба като вилна зона. Основна транспортна артерия е бул. „Симеоновско шосе“. Единственият градски транспорт по бул. „Симеоновско шосе“ си остава автобус 102 на интервал от 10 минути за живущите в двете големи като територия и презастрояване части на кв. Витоша, заедно с Малинова долина, долната част на Студентски град, както и част от Дианабад. Има и междуградски автобус 67 на интервал от 30 минути. Затова жителите могат да разчитат единствено на личен транспорт, което затруднява трафика и оказва неблагоприятно влияние върху замърсяването на града като цяло.

На задния вход на Зоопарка (почти насред полето) неизвестно защо спират 7 (седем !!!) линии на градския транспорт, но те за съжаление са на пешеходно разстояние от около 40 минути и следователно невъзможни за ползване от живущите в кв. Витоша. Промишлената мини-зона по улиците „Филип Кутев“ и „Сребърна“ се сливат в „Могилата“ която е най-уникалната улица в София с дупки – кратери, под които перманентно бликват кални езерца. Лошата поддръжка на пътната настилка поради множеството строежи, бетонов възел и склад, както и липсата на тротоари за пешеходци, значително намалява пропускателната способност. Атракция са електрическите стълбове по средата на улиците.

През 2005 г. започва успешната газификация на квартала.

Някога кварталът се е отличавал с чист въздух, но днес поради липсата на тротоари, детски площадки, училище и асфалтирани улици е истинско изпитание за живущите.

Комплекс „Сите Жарден“[редактиране | редактиране на кода]

Комплекс Сите Жарден е нов жилищен комплекс в местността „Витоша ВЕЦ Симеоново“, разположен в границите на квартал Витоша, в близост до ул. „Георги Райчев“ и Околовръстния път на София. Състои се от 10 отделни сгради с подземни гаражи, магазини, спортни площадки, развлекателни заведения, детска градина и банков офис.[1] С построяването му е изградена вътрешна инфраструктура и охранителна система за наблюдение на целия периметър.[2]

Други[редактиране | редактиране на кода]

В южната част на квартала е разположен хотел „Амбасадор“, в който на 15 ноември 2000 г. избухва взрив[3].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]