Витоша (квартал)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Витоша.

Витоша
— квартал —
Страна Флаг на България България
Област Област София
Община Столична община
Част от София

Витоша е бивша вилна зона край София, понастощем жилищен квартал, част от район „Лозенец“ (а не от „Витоша“).

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Разположен е между местността „Юзината“ в близост до Околовръстния път и подножието на планината Витоша на юг, Столичния зоопарк, Ловния парк и квартал Дианабад на север, бул. Никола Габровски на изток и квартал Кръстова вада на запад. Между него и Студентски град са разположени резиденции на Дипломатическия корпус. С разрастването на столицата границите на квартал „Витоша“ също се изменят и понастоящем той обхваща също така и зоната между булевард Г. М. Димитров и Студентски Град.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първоначално е застроен с вили през 60-те години на XX век. През 80-те и 90-те привлекателността му за живеене нараства паралелно с развитието на Симеоново и наплива на студенти, привлечени от ниските наеми.

През 1996 – 97 г. търсенето рязко се засилва и през 1998 – 99 г. са построени първите високи кооперации и блокове. В началото на XXI век започва интензивно застрояване с 4-5-6 етажни сгради и няколко еднофамилни къщи, в които преобладават апартаментите с големи квадратури.

Съществуват проекти за построяването на комплекси от затворен тип.

Инфраструктура[редактиране | редактиране на кода]

Инфраструктурата на квартала е повлияна от първоначалната употреба като вилна зона. Основна транспортна артерия е бул. „Симеоновско шосе“ (по-рано „Волоколамско шосе“). Покрай южната стена на Зоопарка има връзка с квартал Хладилника и промишлената мини-зона по улиците „Филип Кутев“ и „Сребърна“(които се сливат в „Могилата“), но лошата поддръжка на пътната настилка поради множеството строежи, бетонов възел и склад, както и липсата на тротоари за пешеходци, значително намалява пропускателната способност. По булеварда минават автобуси № 67, 71 и 102.

През 2005 г. започва газификация на квартала.

Кварталът се отличава с чист въздух и зелената паркова среда, сред която са разположени сградите.

Комплекс „Сите Жарден“[редактиране | редактиране на кода]

Комплекс Сите Жарден е нов жилищен комплекс в местността „Витоша ВЕЦ Симеоново“, разположен в границите на квартал Витоша, в близост до ул. „Георги Райчев“ и Околовръстния път на София. Състои се от 10 отделни сгради с подземни гаражи, магазини, спортни площадки, развлекателни заведения, детска градина и банков офис.[1] С построяването му е изградена вътрешна инфраструктура и охранителна система за наблюдение на целия периметър.[2]

Други[редактиране | редактиране на кода]

В южната част на квартала е разположен хотел „Амбасадор“, в който на 15 ноември 2000 г. избухва взрив[3].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]