Павлово

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Павлово.

Павлово
— квартал —
Страна България
ОбластОбласт София
ОбщинаСтолична община
Част отСофия
Павлово в Общомедия

Па̀влово е исторически квартал в южната част на София, днес образуващ западната част на квартал „Бъкстон“. Територията му попада в софийския район Витоша.

Кварталът граничи с бул. „Цар Борис III“ на северозапад, с бул. „Никола Петков“ (Околовръстен път) на юг, и с бул. „Братя Бъкстон“ на изток. Централната пътна артерия е ул. „Александър Пушкин“. Успоредно и недалеч от нея през квартала протича Боянската река. Характерно е ниското застрояване, къщи и малки кооперации. В миналото кварталът е тих и не много оживен, но през 70-те г. част от него е преобразувана в жилищен комплекс Бъкстон.

История[редактиране | редактиране на кода]

Малко след Освобождението установилият се в София сръбски търговец Лазар Трифкович купува турския чифлик, намиращ се на мястото на разрушения днес склад на „Винпром“, в близост до сегашната трамвайна спирка „Овча купел“. През 1882 г. на това място той построява бирена фабрика, която кръщава „Павлово“, на името на преждевременно починалия си син Павел. Трифкович умира през 1890 година и завещaва дял от пивоварната на държавата за създаване на благотворителен фонд.[1]

През 30-те г. в квартал Павлово се открива голяма фабрика за оцет, собственост на Асен Червениванов[2] и тя просъществува в следвашите петдесетина години. Приблизително в същия период там работи и фабриката за чорапи, прекръстена по-късно на името на Вълчо Иванов. В квартал Павлово се намира сградата на бившия Картографски институт. В близост до нея е Агенция по геодезия, картография и кадастър.

От южната страна на мястото, дало името на квартала, се намира висока нова сграда, в която се помещава РИОСВ - София и до нея - Институт по почвознание "Никола Пушкаров", заедно със сградата на бившия Институт по хидротехника и мелиорации, изпозвана днес от Фонд Земеделие.

Култура[редактиране | редактиране на кода]

Културно средище за квартала е Народно читалище „Витоша - 1951“, [3] което се посещава от жители в кварталите „Бъкстон“, „Павлово“, „Манастирски ливади“. Разполага с двуетажна сграда в двора на 5 ОУ "Иван Вазов". Неговата дейност включва: Фолклорен танцов ансамбъл „София 6“; подготвителна група към ансамбъла; детска фолклорна формация „Искрица“; балет „Криция“; балет „Криция – джуниър“; „Ексим шоу“ – модерни, характерни, хип-хоп и брейк танци; музикална школа – пиано, синтезатор, китара, гъдулка, дудук; вокална група „Чудните калинки“; школа по керамика „При извора“; клуб „Вито хоро“.

Читалище „Витоша“ е инициатор и един от организаторите, на Софийския Международен фолклорен фестивал „Витоша“, който води началото си от 1996 г. Той се провежда ежегодно през месец юли. Събитието е част от културния живот на столицата. През 2003 г. читалището спечели проект към ПРООН, Министерството на културата – Ателие за народно приложно изкуство „При извора“ (керамика и витражно стъкло).

Научен център за славяно-византийски проучвания „Иван Дуйчев“ се помещава в къщата, която самият Иван Дуйчев обитава дълги години. Днес и улицата носи неговото име.

В съседна Бояна са Национален исторически музей и Националният киноцентър; резиденция "Бояна" се ползва от президентът на България, министър-председателят и председателят на Народното събрание.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Училището в Квартала е съдадено през 1921 г. като 5 основно училище "Иван Вазов". В 1926 г. и 1929 г. то се мести на близки локации и се разширява, докато през 1948 г. в близост до Боянската река бива построена днешната му сграда.[4]. В началото на 50-е г. се откриват и гимназиални класове, а сградата бива надстроена с още един етаж. По-късно се възстановява първоначалният профил на основно училище.

Туризъм[редактиране | редактиране на кода]

Павлово е в полите на Витоша планина и може да служи за изходен пункт към нея. Удобният път нагоре минава покрай НИМ и покрай Боянската църква.

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

Квартал Павлово има добри комуникации, както с центъра на града, така и с извънградски места. Околовръстният път и булевард Бъкстон, които очертават граници на квартала, се свързват с бул. Цар Борис III; на него излиза и централната за квартала улица Пушкин. По протежение на Борис III от едната страна има трамвайно трасе, а от другата - велоалея, и които стигат до площад Руски паметник. Трамвайни линии даващи достъп до квартала са с номер 5 (Съдебна палата–Княжево), номер 4 (Бул. Никола Петков – кв. Орландовци), и номер 11; Също могат да се ползват тролейбус номер 2 (Павлово–Хаджи Димитър), автобус 111 (ЛюлинМладост по Околовръстен път), 107 и 260 и експресен автобус 110.

До средата на 70-те трамвайна линия № 8 свързвала Павлово с Бояна. Тя е била еднопътна с разменни коловози на две от междинните спирки и два глухи коловоза на последната спирка в Бояна, до училище Ц. Церковски. Трасето ѝ не е запазено, защото точно по него сега минава булевард „Пушкин“. Линията е била обслужвана от изолирани мотриси – отначало Сименс, по-късно ВВС, ДТО и MAN, а колите са домували в депо „Красно село“.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

  • Иван Дуйчев, (1907-1986) историк, специалист по Византийска история, завещал къщата си заедно с архив и библиотека, които стават основата на Научен център за славяно-византийски проучвания носещ неговото име.
  • Иван Тодоров – журналист и писател, роден през 1953 г., автор на книгата „Павловски истории“, посветена на квартала, издадена през 2010 година. Носител на Голямата награда „София“ за журналистика, присъждана от столичната община.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Daritelite.bg
  2. Памет за А. Червениванов
  3. Основано на 10.09.1951 г. с името "Георги Кирков",вж.Отчет и Устав, 2023 г.
  4. 5 основно училище "Иван Вазов",ул. „Симеон Радев“ No 31, 1618 София