Димитър Карастоянов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Димитър Карастоянов
български фотограф

Роден
1856 г.
Починал
1919 г. (63 г.)

НационалностFlag of Bulgaria.svg България
Семейство
БащаАнастас Карастоянов
Братя/сестриИван Карастоянов
ДецаЛюбен, Богдан, и Божидар
Димитър Карастоянов в Общомедия

Димитър Анастасов Карастоянов е български фотограф.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Димитър Карастоянов е роден в 1856 година в Самоков. Негов баща е Анастас Карастоянов (1822 – 1880), син на известния самоковски издател и търговец на щампи Никола Карастоянов. Димитър е брат на фотографа Иван Карастоянов.

Димитър Карастоянов със семейството си, 1890 г.

При управлението на Стефан Стамболов Карастоянов, за да се спаси от преследване, се мести да живее в Пловдив, където работи като фотограф.[1] В резултат Димитър е временно въдворен в Бачковския манастир с популярната тогава формулировка – за „обида на Негово Величество“. В началото на XX век той все пак открива собствено ателие в София на бул. „Цар Освободител“ срещу италианското посолство. Димитър е един от първите български военни фотокореспонденти. Въпреки напредналата си възраст на 56 години участва в Балканската война (1912 – 1913). Неговите снимки от първия боен полет със самолет, използван от българската авиация при Одрин, обикалят света. Димитър запечатва старите сгради на столицата и ги издава през 1912 година в албума „Стара София“. Заедно с брат си Иван Карастоянов прави и пощенски картички.

Той има трима синове – Любен, Богдан – Бончо, и Божидар. Божидар Карастоянов също става придворен фотограф – на цар Борис III.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Боев, Петър, Емилия Владимирова. Фотографско изкуство в българия, Държавно издателство „Септември“, 1983, с. 107.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]