Димитър Карастоянов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Димитър Карастоянов
български фотограф

Роден
Починал
1919 г. (63 г.)

Националност Флаг на България България
Семейство
Баща Анастас Карастоянов
Братя/сестри Иван Карастоянов
Деца Любен, Богдан, и Божидар
Димитър Карастоянов в Общомедия

Димитър Анастасов Карастоянов е български фотограф.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Димитър Карастоянов е роден в 1856 година в Самоков. Негов баща е Анастас Карастоянов (1822 – 1880), син на известния самоковски издател и търговец на щампи Никола Карастоянов. Димитър е брат на фотографа Иван Карастоянов.

Димитър Карастоянов със семейството си, 1890 г.

При управлението на Стефан Стамболов Карастоянов, за да се спаси от преследване, се мести да живее в Пловдив, където работи като фотограф.[1] В резултат Димитър е временно въдворен в Бачковския манастир с популярната тогава формулировка – за „обида на Негово Величество“. В началото на XX век той все пак открива собствено ателие в София на бул. „Цар Освободител“ срещу италианското посолство. Димитър е един от първите български военни фотокореспонденти. Въпреки напредналата си възраст на 56 години участва в Балканската война (1912 – 1913). Неговите снимки от първия боен полет със самолет, използван от българската авиация при Одрин, обикалят света. Димитър запечатва старите сгради на столицата и ги издава през 1912 година в албума „Стара София“. Заедно с брат си Иван Карастоянов прави и пощенски картички.

Той има трима синове – Любен, Богдан – Бончо, и Божидар. Божидар Карастоянов също става придворен фотограф – на цар Борис III.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Боев, Петър, Емилия Владимирова. Фотографско изкуство в българия, Държавно издателство „Септември“, 1983, с. 107.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]