Елисейна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Елисейна
Искърското дефиле и с. Елисейна
Искърското дефиле и с. Елисейна
Общи данни
Население 342 души[1] (15 юни 2020 г.)
37,5 души/km²
Землище 8,987 km²
Надм. височина 314 m
Пощ. код 3160
Тел. код 09128
МПС код ВР
ЕКАТТЕ 27317
Администрация
Държава България
Област Враца
Община
   кмет
Мездра
Иван Цанов
(АБВ, ЗНС, Воля)
Кметство
   кмет
Елисейна
Валентин Илиев
(БСП)
Елисейна в Общомедия

Елисѐйна е село в Северозападна България. То се намира в община Мездра, област Враца.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Елисейна се намира на левия бряг на река Искър в Искърското дефиле, Врачанска планина. Селото е с южно изложение, което обуславя меките зими, релефът е планински, а климатът - умерен.

През селото преминава ЖП линията София-Мездра и автомобилен път. Селото се намира на 70 километра от София.[2] В съседство се намират селата Злидол, Габровница, Очиндол, Оплетня.

История[редактиране | редактиране на кода]

Иконостасът на храма „Свети Елисей“ е дело на дебърски майстори от рода Филипови,[3]

След освобождението с. Елисейна е наброявало около 30 къщи. Училище не е имало. Построяването на първото училище е започнало около 1886 г. Прогимназията датира от 1920 г. През 1946 започва строеж на ново училище което продължава до 20.11.1949 г. В това време учебните знания са се водели в дирекцията на завод „Георги Димитров“. От 1951 – 1952 г. е наложено началото на общежитие (интернат). В него са пребивавали 6-7 училтели. На следващата година общежитието било подобрено и в него имало 10-12 ученика, които спяли в една стая. През 1954 – 1955 г. общежитието е подобрено отново като са закупени пружинени легла, обзаведени са спални помещения, занималня и учебни стаи. През 1953 г. е открита нова работилница чиито основател е Георги Генов. Това станало възможно чрез връзките му в завод „Георги Димитров“. По-късно е бил доставен и струг.

През следващите години училището приютило толкова ученици, че се наложило построяването на нова сграда за общежитие, където да нощуват и се хранят децата от съседните села. С помощта на ОНС – Враца и чрез самооблагане на местното население в годините 1959 – 1961 г. е построене общежитие на три етажа и партер, което отговаряло на съвременните нужди на новото училище. Открити са ученически стол и занимални. Дворът на училището също е разширен, асфалтиран и ограден.

През 1971 г. е открита ВЕЦ „Пионер“ – дело отново на действащото предприятие „Георги Димитров“.

1951 – 1952 г. – директор на училището е бил Йончо Петров от с. Зверино. На следващата учебна година директор е Георги Генов. През учебната 1954 – 1955 г. директор е Георги Цветков Петърчовски от с. Борован, който остава на същия пост докато се пенсионирал. През цялото време учителите са идвали от други населени места – Мездра, Враца, Моравица, Зверино. Единствено местни учители са били Георги Петърчовски и Василка Цветкова. Учениците посещавали учебното заведение са предимно от околните села – Зли Дол, Очин Дол, Габровница, Оплетня. Децата от с. Елисейна се брояли на пръсти. Името на училището датира от самото му създаване и не е променяно. Общежитието спира да функционира от 1989.

Поминък[редактиране | редактиране на кода]

Фабриката за мед край с. Елисейна

Обработваемите земи са малко, заради каменистите горски почви в района, и животновъдството е слабо развито поради неблагоприятния терен, но предимно се отглеждат овце и кози.

Край Елисейна се намира първото металургично предприятие в страната, открито през 1905 година за добив на черна (нерафинирана) мед. Повечето от жителите на селото се препитаваха от него. Предприятието вече не работи. Но това е добре за природата, която се възстановява след жестоката експлоатация.[4]


Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

Църквата „Свети Пророк Елисей“ (1905)
  • Читалище „Христо Ботев“, основано през 1927 година.[5]

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

  • 14 юни — ден на село Елисейна.[6]
  • 27 и 28 юни – празнува се съборът на село Елисейна, независимо в какъв ден се пада винаги се празнува на тези дати, като на 27 юни се празнува след залез слънце.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg.
  2. Информация за Елисейна, guide-bulgaria.com
  3. Василиев, Асен. Български възрожденски майстори: живописци, резбари, строители. София, Наука и изкуствo, 1965. с. 250.
  4. Информация за Елисейна[неработеща препратка], vrbalkan.net
  5. Регистър на народните читалище[неработеща препратка], сайт на Министерство на културата
  6. Културен афиш за Врачанска област[неработеща препратка]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]