Зверино

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Зверино
Zverino-main-street-railway.jpg
Общи данни
Население 1561 души[1] (15 юни 2020 г.)
45 души/km²
Землище 35,065 km²
Надм. височина 329 m
Пощ. код 3170
Тел. код +359 9122
МПС код ВР
ЕКАТТЕ 30510
Администрация
Държава България
Област Враца
Община
   кмет
Мездра
Иван Цанов
(АБВ, ЗНС, Воля)
Кметство
   кмет
Стоян Пертов
Зверино в Общомедия

Зверино̀ е село в Северозападна България. То се намира в община Мездра, област Враца.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Зверино се намира в планински район, в живописното дефиле на река Искър, на около 70 км от София. Разположено е от двете страни на устието на река Искър на главен път №16 София – Мездра, както и на жп линията, свързваща Северна България с Южна и Централна. Съставено е от три основни части – Селото, Оданат и Гарата.

Селото е с махали Слого, Сивец, Кимеро и е разположено около река Златица и малък поток. В него се намират гимназията, читалището, магазини, заведения и др.

Оданат се намира на другия бряг на река Искър и е разположен на река Джърджовница. Главният път за селата Игнатица и Оселна преминава и се дели през главния площад на Оданат. В него се намират складове, заводи, поща, хотелски комплекс, стадион на местния футболен клуб „ФК Скала“ Зверино, главен площад с пазар през сряда, както и магазини, заведения и кметството на селото. В Оданат се намира и газостанция.

Гарата е жп възлов център за съседните села. Съставена е от махалите Камик, Уске и основно къщи около жп гарата и главния път. До жп гарата се намира и автогара, от която има връзки за съседните села. Има заводи, голяма оранжерия, бензиностанция, заведения, хотели, ресторанти, магазини, две хижи и телевизионна кула.

Землището на селото обхваща около 36 000 дка и граничи със селата Игнатица, Оселна, Злидол, Черепиш и Люти брод. В близост се намират също и селата Очиндол (селото на героя на Иван Вазов Дядо Йоцо), Челопек (селото на героинята Баба Илийца), Згориград и Паволче. Най-близките градове са Мездра (на около 18 – 20 км), Враца (на около 30 – 40 км), Своге и София.

История[редактиране | редактиране на кода]

ЖП линията през Искърското дефиле буквално разполовява село Зверино

Етимологията на селото идва от името на местен хайдутин – Нено, който първи се осмелил да се пресели в местността с младата си и хубава жена. Земята там била плодородна, но народът се страхувал, защото освен вълци там вилнеели и кърджалии. Кръстили първия смелчак Звер Нено, а по-късно започнали да наричат цялото село Зверино.

Река Златица е малка река, течаща през махалите Кемера и Слого, но селото като цяло е разположено на двата бряга на р. Искър.

Поминък[редактиране | редактиране на кода]

Населението отглежда предимно овце, кози и по-малко говеда. Обработваемата земя е малко, почвата е бедна. За нуждите на всяко домакинство се отглеждат царевица, лук, картофи, боб, пипер и домати. Населението е трудолюбиво. Служебно хората са ангажирани в няколко фирми и предприятия в селото, но по-голямата част е ангажирана в градовете София, Мездра и Враца.

Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

Читалище „Факел“
  • Читалище „Факел“
  • Кметство с. Зверино
  • РПУ – Зверино
  • Поща – 3170

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В близост до селото се намират Черепишкият манастир, известните отвесни скали Ритлите, паметникът на Дядо Йоцо и манастирът Седемте престола. Недалеч се намира и пещерата Леденика във Врачанската планина, а също така и проходът Вратцата.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

  • Населението е гостоприемно и отворено към празниците. Още от посрещането на Новата година, през Васильовден, Ивановден и Йордановден, Цветница, Лазаровден, Великден, и така до края на годината. Всички празници се почитат, уважават и празнуват.
  • На 4 юни завършват Ботевите празници в с. Зверино с празнично тържество и заря. Чества се преминаването на последните Ботеви четници през река Искър.
  • 7 ноември – събор на с. Зверино, на който всяко семейство опъва богата трапеза и кани гости.


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]