ГКПП Капитан Андреево - Капъкуле

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
ГКПП Капитан Андреево – Капъкуле
ГКПП от турска страна
ГКПП от турска страна
Turkey location map.svg
41.718° с. ш. 26.3489° и. д.
ГКПП Капитан Андреево – Капъкуле
Местоположение в Турция
Г. К.: 41° 43' 4.91'' N, 26° 20' 56.17'' E
Тип на обекта: ГКПП
Административна йерархия
Държава: България, Турция
Разположение: Капитан Андреево, Капъкуле
Данни

Граничният контролно-пропускателен пункт Капитан Андреево – Капъкуле (на турски: Kapıkule Sınır Kapısı) е разположен на българско-турската граница в близост до българското село Капитан Андреево на левия бряг на река Марица. Наблизо се намира ГКПП Капитан Петко войвода - Орменион, чрез който се осъществява връзка с Гърция.

Граничен контрол се извършва както на автомобилния, така и на железопътния транспорт. Паралелно на шосейния път е изграден железопътен, като гранични гари са Свиленград на българска и Капъкуле на турска територия.

ГКПП е разположен на главния шосеен път и железопътната линия от Западна Европа през Истанбул за Азия. Тук през Античността е преминавал римският път Виа Милитарис.

Граничният пункт е сред основните за преминаване на българската границата, тук протича по-голямата част от търговията между Турция, Иран и Сирия, от една страна, и страните от Европейския съюз, от друга страна. От 2005 г. е забранено преминаването на ГКПП от пешеходци.

ГКПП Капитан Андреево – Капъкуле е сред най-големите и натоварени в света по брой пътници и количество товари, преминаващи през него – по данни от 2008 г. той е вторият по натовареност сухопътен граничен пункт в света[1] и най-натовареният в Европа.[2]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Never-ending line of trucks reaches 17 km at Kapıkule. // Today's Zaman. Посетен на 7 юли 2008.[неработеща препратка]
  2. ((en)) Kapıkule Gümrük Kapısı ile ilgili duyuru. // Turkish Government-Customs. Посетен на 14 февруари 2009. (на турски) Архив на оригинала от 2009-03-19 в Wayback Machine.