Ослен Криводол

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Криводол.

Ослен Криводол
Общи данни
Население 119 души[1] (15 март 2022 г.)
7,64 души/km²
Землище 15,686 km²
Надм. височина 228 m
Пощ. код 3169
Тел. код 09100
МПС код ВР
ЕКАТТЕ 54256
Администрация
Държава България
Област Враца
Община
   кмет
Мездра
Иван Цанов
(АБВ, ЗНС, Воля)

Ослен Криводо̀л е село в Северозападна България. То се намира в община Мездра, област Враца.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Ослен Криводол се намира в полубалкански район, в предпланините на Стара планина. На изток от селището се намира връх Чепина и връх Глава, на запад връх Ветрен, а от север и юг са върховете Креща и Китката. През селото минават три реки: Средна, Синьобръжка и Лижка, които на три километра северно от селото се вливат в река Искър (на около 2 и половина километра от селото).

Землището на селото възлиза на площ от 15255 декара. Граничи със селата: Царевец, Синьо бърдо, Курново, Лик и Липница-Софийска област.

Обработваемата земя е 5631 декара от която 3402 декара ниви, 265 декара лозя и трайни насаждения, 1264 декара ливади. Селото разполага с 5692 декара гори и 3039 декара мери и пасбища. Това предопределя и основния поминък на населението -земеделие и животновъдство.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Високо скътан в полите на балкана се намира язовир Ослен Криводол, екологично чист и никога не замърсяван. Водите му водят началото си от три непресъхващи извора. Язовирът се намира на около 3 км от селото. Природата около него е девствена и великолепна. Зарибен е и предлага чудесни условия за спортен риболов. На брега на язовира има изграден заслон с огнище.

На територията на селото има два архитектурни паметника, датиращи от Средновековието:

- Средновековна църква, намираща се в местността „Гробището“ на 1,5 км северозападно от селото, обявена за паметник на културата в ДВ бр.91/1979 г.

- Средновековна крепост, намираща се на 3 км северно от селото, обявена за паметник на културата в ДВ бр. 90/1960 г., която все още не разкрита и изучена.

Това, което прави селото неповторимо, са многото непресъхващи извори на питейна вода, независимо от релефа на местността.

Заслужава да се отбележи, че в с. Ослен Криводол се прави хубава плодна и гроздова ракия О`Keйка.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Първият висшист на селото е д-р Пело Дунов Пелов – роден на 30.06.1919 г. Завършил хуманна и ветеринарна медицина 1943 г.в СУ. „СВ.Климент Охридски“-София. Участник в Отечествената война, о.з.полковник. Работил като ветеринарен лекар в Германия и Монголия. Владеел е писмено и говоримо руски, немски, френски, английски и испански език. Починал на 12.02.1997 г. Съпругата му, Благородна Божинова Цветанова-Пелова, е една от великите българки-мъченици, изтезавани в сръбските лагери заради смелостта да се наречеш българин и да не продаваш българщината. И двамата са погребани в гробището на с. Ослен Криводол. Прапрадядото на д-р Пелов е бил поп на с. Скравена-поп Стайко, който защитавайки семейството си (по време на османската власт), убива нападналия го турчин. Един от дядовците му е Ботев четник – дядо Илия.


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]