Гола глава

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Гола глава
Relief Map of Bulgaria.jpg
43.026° с. ш. 23.701° и. д.
Местоположение на картата на България
Общи данни
Местоположение България (Софийска област, област Враца)
Част от Предбалкан
Надм. височина Гола глава 853 m

Гола глава е планински рид в Западния Предбалкан, т.н. Ботевградски Предбалкан, Софийска област и Област Враца.

Планинския рид Гола глава се издига във вътрешната структурна ивица на Западния Предбалкан, т.н. Ботевградски Предбалкан. На север склоновете на рида са полегати и разчленени от десните притоци (Брусника, Лишка, Реката и др.) на река Искър и плавно преминават в южната част на Мездренската хълмиста област. На изток и югоизток със стръмни, на места отвесни склонове Гола глава се спуска към долините на реките Малки Искър и левия ѝ приток Бебреш, които го отделят съответно от другите планински ридове в Ботевградския Предбалкан Драгоица и Лакавица. На юг склоновете на рида постепенно преминават в Ботевградската котловина, а на запад долината на Малката река (десен приток на Искър) го отделят от Ржана планина на Стара планина. На 7 км северозападно от село Новачене чрез ниска седловина (567 м) се свързва с Ржана планина.

Рида Гола глава има почти правоъгълна форма, като от запад на изток дължината му е около 16 км, а ширината му от север на юг — около 10 км. Максимална височина е връх Гола глава (853 м), разположен в най-югозападната част на рида, на около 1,5 км западно от махала Дилковци на село Липница. Северните и западните части на Гола глава се отводняват от десните притоци на Искър — Малката река, Брусника, Лашка, Реката и др.), а източните и южните — от малки и къси реки и дерета, леви притоци на Малки Искър и Бебреш.

Билото на рида Гола глава е плоско, изградено от палеозойски лиски и конгломерати, юрски и кредни песъчливи и варовити скали. Целият рид е обрасъл с редки благуново-церови гори.

Във вътрешността на рида и по неговите склонове са разположени 8 села:

По западното и югозападното подножие на рида, от Мездра до село Новачене, на протежение от 23,3 км преминава участък от първокласен път № 1 от Държавната пътна мрежа ВидинСофия — ГКПП "Кулата".

Западно от махала Преславица на село Липница е разположена защитената местност "Водната пещера".

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Топографска карта[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]