Портал:Ботевград

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Лого на WikiBotevgrad
Герб на Ботевград


Ботевград е вторият по големина град в Софийска област и административен център на община Ботевград. Разположен е в Западна България в Ботевградската котловина между Предбалкана на север и Стара планина на юг. Градът носи името на националния герой на българския народ, поета революционер Христо Ботев. До 1934 г. носи името Орхание, а до 1866 г. – Самунджиево. още»

п  б  р
Избрана статия
Природна забележителност „Мухалница“

Мухалница е защитена местност, намираща се на 1 километър южно от Ботевград. Създадена е през 1992 г. с цел опазване на уникална по своите мащаби миграция на планинска жаба (Rana temporaria). Нейната площ е 1,9 хектара.

На 14 февруари 1968 г. Владимир Бешков открива няколкостотин планински жаби в едно малко блато близо до Ботевград – нещо съвсем нехарактерно за този вид на такава незначителна надморска височина (360 м). На 1 и 4 март 1971 г. той маркира няколкостотин индивида и ги пуска обратно в блатото. На 4 юни 1971 г. намира една от маркираните жаби по склоновете на Било планина, на 4925 м. по права линия от блатото и на 875 м н.в. След няколкогодишна пауза, Бешков подновява изследванията си през 1979 г., когато между 31 януари и 3 март в блатото са маркирани 457 жаби. През февруари и март 1980 г. на 5,5 и на 6 км над блатото, високо в Било планина, са маркирани планински жаби по време на придвижванията им надолу по реките. На 11 март 1980 г. две от тях са намерени в блатото „Мухалница“ (едната 4, другата 11 дни след маркирането). Бешков публикува резултатите от изследванията си в серия научни и научно-популярни статии, които служат като основа за обявяването на блатото и територията между него и Стара (Зелинска) река за защитена местност през 1992 г.

Вижте статията Мухалница

п  б  р
Избрана картинка
Витрина с експонати свързани със завода за автобуси „Чавдар“ в  Историческия музей в  Ботевград
Витрина с експонати свързани със завода за автобуси „Чавдар“ в Историческия музей в Ботевград
„Чавдар“ е компания в Ботевград и марка произвеждани от нея автобуси, тролейбуси, автомобили. През 1924 г. младият майстор-колар Рачо Вълков Джамбов създава собствена коларо-железарска работилница в Орхание.
п  б  р
Избрана личност
Орелеф на Стамен Панчев

Стамен Панчев е български поет и учител, загинал в Балканската война.

Роден е на 1 декември 1879 г. в Орхание. Завършва Факултета по философия и педагогика в Софийския университет през 1902 г. Свири на цигулка, ръководи няколко хора и създава любителски оркестри в родния си град.

Мобилизиран е в Българската армия по време на Балканската война. По това време твори най-прочувствените си стихотворения „Зимна вечер“, Войнишки сън“, „Бойното поле“ и най-завладяващата си творба – „Сине мой“. На 17 март 1913 г. при охрана на брега на Мраморно море при Ялос получава тежки рани от обстрелващ ги английски военен кораб. Умира на 23 март 1913 г.

Вижте статията Стамен Панчев

п  б  р
Избрано събитие
Местността „Пантата“, където е извършен обира.

Арабаконашкият обир е ограбването на турската пощенска кола, пренасяща данъчните постъпления от Орханийско и Тетевенско („царската хазна“), извършено на 22 септември 1872 г. в местността „Пантата“ на Арабаконашкия проход.

Арабаконашкият обир е организиран от Частните революционни комитетити на Вътрешната революционна организация в Орхание (днес Ботевград), Тетевен, Правец и Етрополе. Инициативата за обира принадлежи на Димитър Общи, тетевенския чорбаджия и член на частния комитет Станьо Врабевски и Петко Милев (Страшникът). Целта е набавяне на парични средства.

В ръцете на съзаклятниците попадат 125 000 гроша, с които се предвижда да бъде закупено оръжие за организацията. Предводител е помощникът на Васил Левски и организационен отговорник на частните комитети в района между Тетевен и София – Димитър Общи. Четата, извършила обира, е съставена от Димитър Общи, Тодор Бръмбарът, Вълчо Станчев, Марин Станчев, Лечо Железарят, Петко Генков, Марин Павлов, Павел Лалов, Найден Крушоделецът, Стоян Пандурът, Лало Генчев, Вуко Цолев, Кольо Цвятков и Атанас Гложанеца (жители на Тетевен, с. Правец и с. Гложене).

Вижте статията Арабаконашки обир

 
Любопитно
 
Координация на портал „Ботевград“
Шаблон:Ботевград-за създаване Шаблон:Ботевград-за подобряване
 
Ако желаете да допринесете за развитието на портала,
можете да се включите в WikiBotevgrad.