Портал:Ботевград

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Лого на WikiBotevgrad
Герб на Ботевград


Ботевград е вторият по големина град в Софийска област и административен център на община Ботевград. Разположен е в Западна България в Ботевградската котловина между Предбалкана на север и Стара планина на юг. Градът носи името на националния герой на българския народ, поета революционер Христо Ботев. До 1934 г. носи името Орхание, а до 1866 г. – Самунджиево. От 2018 г. Ботевград е първият уикиград в България. До много от забележителностите в община Ботевград са поставени табели с QR кодове към Уикипедия.още»

п  б  р
Избрана статия
Сградата на библиотеката

Библиотека „Иван Вазов“ при Народно читалище „Христо Ботев 1884“ е съвременна общообразователна институция в община Ботевград. Библиотеката комплектува, обработва и съхранява различни библиотечни фондове, обслужва читателите, извършва справочно-библиографска и информационна дейност, изпълнява организационно-методически функции на територията на Ботевград. Предоставя за свободно ползване библиотечно-информационните си ресурси.

Съдейства за повишаване на образователното ниво, продължаващото образование, информираността, качеството на живот, социалната интеграция и разширяването на електронния достъп до информацията.

Библиотека „Иван Вазов“ – Ботевград води началото си от 1883 г. с откриването на читалище „Напредък“. Първоначалният книжен фонд е 700 – 800 тома, образуван от дарения на местни родолюбиви орханийци. Днес библиотеката притежава 84 911 тома книги, периодика, аудиовизуални документи, графика, нотни издания и др. Обслужва 2000 постоянни читатели, раздава 48 000 библиотечни документи на година и се посещава 26 000 пъти годишно.

Вижте статията Библиотека „Иван Вазов“

п  б  р
Избрана мултимедия

Историческият музей в Ботевград открива врати с първата си експозиция през 1937 г. по инициатива на директора на Ботевградската гимназия Асен Стефанов. Днес музеят се намира в центъра на Ботевград, на площад „Саранск“, в реконструираната сграда на бившата съдебна палата.

Историческият музей в Ботевград има развита експозиционна дейност. Зала „Орханиец“ е оборудвана с необходимата техника за представяне на презентации. Предлага възможности за експониране на гостуващи художествени, приложни и документални изложби, провеждане на беседи, срещи-разговори, открити уроци, лекции, чествания. В рамките на инициативата „Салон на изкуствата“ се представят постижения в областта на литературата (Литературен клуб „Стамен Панчев“), художественото и приложното изкуство. Като културно-научна институция, музеят развива научно-изследователска, събирателска, образователно-възпитателска и популяризаторска дейност. Включва се в реализирането на мероприятия от културния календар на Община Ботевград.
п  б  р
Избрана личност
Снимка на Георги Попдимитров

Георги Попдимитров е български учител, свещеник и общественик

Роден е през 1860 г. в Скравена. Неговият баща е свещеник Димитър Николов, който извършва опелото на десетте черепа на четниците от четата на Христо Ботев. В опелото помага и Георги Попдимитров. Публикува многократно материали за гибелта на Ботевата чета и преминаването ѝ през орханийския край. Инициатор на започналите след Освобождението възпоменателни чествания, които продължават и до днес в Скравена. На 18 години (през 1878 г.) става учител и 11 години се отдава с жар на построяването на нови училища в района. През 1891 г. е ръкоположен за свещеник. Прави, заедно с Карл Папаушек, Асен Златаров и др., предложение за смяна на името на Орхание през 1934 г. на Ботевград.

Свещеник Георги Попдимитров е архиерейски наместник в Орхание в периода 1896 – 1909 г. През това време са построени 4 църкви и са ръкоположени 9 свещеника. През 1898 г. като архиерейски наместник в Орхание участва в освещаването на Българската църква Свети Стефан в Цариград. Умира през 1938 г.

Вижте статията Георги Попдимитров

п  б  р
Избрано събитие
Паметник на победата при прохода Арабаконак.

Битката при Арабаконашкия проход в Стара планина е неуспешен опит на Орханийската османска армия да проведе настъпателни действия срещу Западния отряд на Гурко, в помощ на Западната османска армия, обсадена при Плевен.

Преди началото на бойните действия, силите на Орханийската армия са разположени по линиите Етрополе – Правец, Новачене – Литаково, Врачеш – Арабаконашка позиция и Златишко поле – София. Главната османска позиция на Арабаконашкия проход е изградена по гребена на Западна Стара планина между вр. Шиндарник (на изток) и Арабаконашкия проход (на запад). Ключ на позицията е Ялдъз табия – редут с 4 оръдия и бруствер, висок 4 м. Изграден е на командния вр. Шиндарник. В ляво от него в посока на Арабаконашкия проход са изградени още 6 редута, въоръжени с 19 оръдия. Осигурени са от няколко линии окопи. Османското командване я разглежда като изходна позиция за атакуване в направлението София – Плевен.

Срешу позицията са разположени частите на Западния Руски отряд, който с временна отбрана, осигурява фланга на руската групировка, обсадила Западната османска армия при Плевен.

Вижте статията Битка при Арабаконак

 
Обекти и личности от община Ботевград
Списък на забележителните места в община Ботевград.

Селища

Археологически обекти

Библиотеки, музеи и читалища

Институции и организации

Предприятия

Паметници

Природни обекти

Спортни обекти

Транспортни обекти

Учебни заведения

Църкви и манастири

Списък на личностите свързани с община Ботевград подредени по азбучен ред.

Печатни издания

Издавани вестници:

Издавани списания:

Други

Карта на обектите в община Ботевград