Арена Ботевград

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Арена Ботевград
Карта
Местоположение в Ботевград
Общи данни
Адресул. „Захари Стоянов“ №2
Открит29 март 2014 г.
СобственикОбщина Ботевград
Покритиеразглобяем дървен под – Speed Lock S20
Цена7,02 млн. лв. (1400 лв./място)
Архитектарх. Божидар Хинков
арх. Борислав Богданов
Капацитет4500 седящи места
Размери24/44 м
Използван от
БК Балкан Ботевград
Арена Ботевград в Общомедия

Арена Ботевград е многофункционална спортна зала с капацитет от 4500 седящи места, която може да се използва както за спортни, така и за други събития, които не са свързани със спортни цели – концерти, изложения и др. Залата е собственост на Община Ботевград и се използва от местния баскетболен отбор БК Балкан. Изградена е за по-малко от две години и е официално открита на 29 март 2014 г.

Характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Арена Ботевград разполага с 4500 седящи места и предоставя терен за републикански и международни спортни събития. В нея ще могат да се практикуват девет вида спорт.

Игралното поле е с размери 24/44 м и е покрито с разглобяем дървен под – Speed Lock S20, лицензиран продукт на лидера в производството на спортни настилки – Tarket, Германия. Разглобяемостта на настилката позволява безопасното използване на залата за събития с неспортен характер като концерти, изложения и други светски събития. Осигурена е възможност да се монтира допълнително сглобяема сцена. Капацитетът при концерти е 2000 седящи места.

Спортното оборудване е производство на една от най-известните в тази област фирми – Schelde, в частност баскетболен кош Super Sam 325 и електронно информационно табло Bodet (Франция). Седалките за трибуните са сгъваеми, от негорима пластмаса, отговарящи на високите изисквания за ергономичност и удобство.

Съоръжението се намира на комуникативно място в града, а основният пешеходен подход се от север, откъм улица „Захари Стоянов“, през площадно пространство с фонтан, алеи с пейки и зелени площи. Сградата е с компактна изчистена форма, развита на четири функционални нива. Kонструкцията ѝ е смесена монолитна, стоманобетонова, скелетна със стоманобетонови шайби.

Финансиране[редактиране | редактиране на кода]

Общата инвестиция за изграждането на обекта възлиза на 7,02 млн. лв. Строителството на обекта е финансирано с около 5 млн. лв. собствени средства на община Ботевград и 1,8 млн. лв. от Публичната инвестиционна програма на правителството.[1]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Карта
Карта на обектите в община Ботевград