Скравена

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Скравена
Skravena-obsht.izgled.jpg
Общи данни
Население 1 650 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 35,526 декара km²
Надм. височина 315 m
Пощ. код 2150
Тел. код 07137
МПС код СО
ЕКАТТЕ 66860
Администрация
Държава България
Област Софийска
Община
   - кмет
Ботевград
Иван Гавалюгов
(ГДБОП)
Кметство
   - кмет
Скравена
Методи Драганов
(Обединени за бъдещето на Ботевградска община)
Скравена в Общомедия

Скравена е село в Западна България. То се намира в Община Ботевград, Софийска област на 6 km северно от Ботевград.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Скравена е разположено в северната част на Ботевградската котловина, на двата бряга на р. Бебреш. По-голямата част от него е на десния бряг на реката и се нарича „селото“, а по-малката част е на левия бряг и носи името „Паланката“.

Надморската височина на Скравена е 340 м. През селото минава шосето Ботевград-Мездра-Враца. Скравена се намира на 6 км. от Ботевград и от много важния път София-Плевен-Русе, съответно- Варна.

Теренът, върху който е разположено селото, е равен с много слаб наклон на север. В землището на селото се сливат реките Бебреш, Церовица, Тръстеник и Калница, а малко под него- реките Боговина и Рударка.

Близо до селото се издига хълмът Медвен, който има надморска височина 450 м. Името му идва от пчелен мед. Тук е имало винаги много пчели, тъй като на хълма е растяло медоносно дърво, изчезнало сега, от което пчелите са събирали изобилен мед.

Климатът на селото, както и на цялата Ботевградка котловина, е доста суров. Зимата е продължителна, обикновено студена и с много снеговалежи, а лятото е горещо и сухо. Пролетта е къса, сравнително студена и ветровита, а есента е продължителна и топла. Климатът, както и добрите почви, са благоприятни за развитието на селското стопанство и особено на зърнените култури.

История[редактиране | редактиране на кода]

Църквата „Свети Козма и Дамян“

Днешното селище Скравена най-вероятно е образувано от потомци на старото селище Грамаде.

Лагерът в Скравена[редактиране | редактиране на кода]

След 1989 г. името на Скравена нашумява във връзка с появилите се сведения за комунистическите лагери в България. На 27 май 1990 г. в. Демокрация публикува материал по темата, озаглавен Скравена – ТВО за врагове номер 1. Те също строиха социализъм. Тук през 1961 – 1962 г. съществува женският концлагер, тогава наричан ТВО (трудово възпитателно общежитие), в който са преместени лагеристките от Ловеч. Възниква през септември 1961 г. Техен паметник и до днес липсва. Тук е била актрисата от Пловдивския драматичен театър Надя Дункин, оцеляла от лагера. Дункин става жертва на убийство през 1994 г. като бъдещ свидетел по делото за лагерите.(източник?)

Всъщност темата за т.нар. „концлагер“ в Скравена е медийно преекспонирана. През есента на 1961 г. в селото са докарани затворнички, които в продължение на 5 месеца са били в селото в една от къщите, след това са преместени .

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Паметник на падналите в борбата срещу фашизма и капитализма

Манастири[редактиране | редактиране на кода]

  • Манастир „Свети Николай“ – има печат, но е същият като този на костницата
  • Манастир „Свето Преображение“

Църкви[редактиране | редактиране на кода]

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

  • Всяка година на 2 юни тържествено се чества паметта на Ботев и загиналите за свободата на България. Честванията в Скравена започват веднага след Освобождението на гроба на Ботевите четници в черковния двор. През годините те никога не са прекъсвани, а от средата на 30-те години на 20 в. като елемент в честванията е включена тържествената заря.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

  • Васил Коцев (1922 – 1986), български офицер, генерал-лейтенант от Държавна сигурност

Други[редактиране | редактиране на кода]

Залив Скравена на остров Ливингстън, Южни Шетландски острови е наименуван в чест на село Скравена.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]