Орханийска армия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Орханийска армия е войсково съединение на Османската армия в Руско-турската война (1877 – 1878).

Орханийската армия е създадена в началото на септември 1877 г. в района на Софийското и Орханийското (дн. Ботевградско) поле. Предназначението ѝ е да окаже помощ на обсадената в гр. Плевен Западна османска армия. Личният състав от 25 470 войника е с недостатъчна подготовка и боен опит, не е привикнал към суровите условия на Стара планина. Командващ армията е Шефкет паша, заменен последователно от Мехмед Али паша (Карл Детроа, 22 октомври / 2 ноември) и Шакир паша (22 ноември / 4 декември).

Първите действия на армията са свързани с осигуряване комуникационната линия на Западната османска армия (с командир Осман паша). Руското командване ѝ противопоставя новосформирания Западен отряд под командата на генерал-лейтенант Йосиф Гурко.

В началото на военните действия силите на Орханийската армия са разположени по линиите Етрополе – Правец, Новачене – Литаково, Врачеш – Арабаконашка позиция и Златишко поле – София. В резултат от битката при Правец армията е принудена да се оттегли от Орханийското поле. Реорганизирана е в 3 дивизии и се укрепва на Арабаконашката позиция. Престоят в Стара планина се отразява зле на личния състав, който намалява до 13 000 боеспособни войници.

В битката при Арабаконак армията търпи поражение и не успява да изпълни основното си предназначение. Преминаването на Стара планина от Западния руски отряд и овладяването на София през януари 1878 г. довеждат до разпадането на Орханийската армия. Отделни нейни части са включени във войсковата група на Сюлейман паша, която се опитва безуспешно да защити направлението Пазарджик – Пловдив – Одрин.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Освободителната война 1877 – 1878, С., 1986, с. 117 – 118
  • Trotha Th.v., Die Operationen im Etropol Balkan, Hannover, 1887
     Портал „История“         Портал „История          Портал „Ботевград“         Портал „Ботевград          Портал „България“         Портал „България