Дмитрий Философов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дмитрий Философов
генерал-майор

Роден
Починал

Националност Русия
Учил вАкадемия на Генералния щаб
Дмитрий Философов в Общомедия

Дмитрий Алексеевич Философов (на руски: Дмитрий Алексеевич Философов) е руски офицер, генерал-майор. Участник в Руско-турската война (1877 – 1878).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Дмитрий Философов е роден през 1837 г. в Русия в семейството на потомствен дворянин. Ориентира се към военното поприще. Завършва Пажеския военен корпус. На 18-годишна възраст започва действителна военна служба в Лейбгвардейския конен полк с производство в първо военно звание корнет.

Учи в Николаевската академия на Генералния щаб на Руската армия. Служи последователно в Лейбгвардейския конен полк, адютант на княз Михаил Николаевич. Повишен е във военно звание полковник (1867). Назначен е за началник на щаба на войските от Терска област. Повишен е във военно звание генерал-майор от 1875 г. с назначение за командир на 2-ра бригада от 3-та Гвардейска пехотна дивизия.

Лявата страна на Руския гвардейски паметник пред БТА, София, в памет на генерал-майор Дмитрий Философов

Участва в Руско-турската война (1877 – 1878). Назначен е за командир на 1-ва бригада от 3-та Гвардейска пехотна дивизия. Участва в зимното преминаване на Стара планина през Врачешкия проход. Командва 3-тия ешелон в състава на Западния руски отряд с командир генерал-лейтенат Йосиф Гурко.

На 21 декември/2 януари 1878 г. при преследване на разбитата Орханийска османска армия в състав на авангарда попада в ожесточена престрелка при село Петрич. На място е убит генерал-лейтенант Василий Каталей, а генерал-майор Дмитрий Философов е тежко ранен. Същия ден умира от раните си в град Орхание (дн. Ботевград).

Тялото на генерал-майор Дмитрий Философов е транпортирано в Русия и е погребан в село Изсад, Санктпетербургска губерния.

Името на генерал-майор Дмитрий Философов е изписано на Гвардейския паметник в София.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Старчевскій, А. Памятникъ Восточной Войны 1877 – 1878 гг. Издание М. Г. Назимовой. Санкт Петербургъ. Типографія Б. Г. Янпольскаго, 1878.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Философов, Дмитрий Алексеевич“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​