QR код

от Уикипедия, свободната енциклопедия
QR код съдържащ URL адреса на мобилната версия на Уикипедия. Обърнете внимание, че бялата рамка е част от баркода.

QR код (съкращение от Quick Response) е специфичен матричен баркод (още наречен двумерен баркод), разпознаваем от специални QR четци за баркодове или камери на мобилни телефони. Баркодът се състои от черни модули, подредени в квадратен шаблон върху бял фон. Информацията в него може да бъде текстова, URL или друга.

Обичаен е за използване в Япония, където е бил създаден от подразделението на Toyota, Denso Wave Incorporated, през 1994 г. [1], и е един от най-популярните двумерни баркодове.

QR е съкращение за Quick Response (Бърза Реакция), тъй като създателите му са възнамерявали съдържанието му да може да бъде декодирано с висока скорост. Технологията е получила широко разпространение в Япония и Южна Корея. С навлизането на смартфони с камери, QR-кодовете започват да бъдат широко използвани и в Европа, и в Америка. Популярните модели смартфони съдържат приложения-четци за тези кодове. Често фирми ги използват като лесен начин да отведат потребителите си на определен Интернет адрес.

Думите „QR code“ са регистрирана търговска марка на Denso Wave Incorporated [2], но това не се отнася за самия генериран код.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Глобалните стандарти GS1 – инструмент за борба с фалшификатите. // Посетен на 14 май 2019.
  2. ((en)) QR Code Patent FAQ. // Посетен на 14 май 2019.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]