Основно училище „Васил Левски“ (Ботевград)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Основно училище „Васил Левки“
Лого на Основно училище „Васил Левки“
Primary School Vasil Levski in Botevgrad - main building 01.jpg
Map of Botevgrad 2.png
42.9109° с. ш. 23.794° и. д.
Местоположение в Ботевград
Информация
Седалище Ботевград, България
Основаване 1912
Вид основно
Учители 25
Ученици 282
Финансиране държавно
Основно училище „Васил Левки“ в Общомедия

Основно училище „Васил Левки“ е създадено през 1912 г. като първото самостоятелно начално училище в Ботевград. С откриването на училището педагогически колектив от 10 учители стартира със стремеж за издигане на учебно-възпитателната дейност, като въвежда нови учебни дисциплини, провежда педагогически конференции и обогатява библиотечния фонд.

История[редактиране | редактиране на кода]

От 1919 г. до 1944 г. нараства броя на учениците и персонала. Разширява се училищната и извънучилищна дейност и се засажда училищния парк.

През 1956 г. За първи път се открива V клас и училището се преубразува в основно, като с решение на педагогическият съвет приема за патрон името на Апостола на свободата Васил Левски.

Училището се разраства и се налага строителство на нова учебна сграда, което завършва през 1977 г. Тогава започва да функционира плувен басейн. Училището два пъти е обявено за комплексен първенец иенаградено с орден „Кирил и Методий“ І степен през 1987 г.

В годините на прехода, въпреки демографския срив, училището продължава да търси пътища за усъвършенствване.

Обособяват се профилирани паралелки с разширено изучаване на музика и изобразително изкуство. За първи път в областта се въвежда ранно чуждоезиково обучение по английски език.

По настоящем училището разполага с обновена, богата материално-техническа база-компюттърни кабинети, мултимедийна техника, плувен басейн и фитнес зала в спортно-възстановителния център на територията на училището. Запазена е традицията за ранно чуждоезиково обучение по английски език.

Извънучебното време на учениците се разнообразява с групи за свободноизбираема подготовка по баскетбол, плуване и фолклорно пеене.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Ботевград“         Портал „Ботевград    
Карта на обектите в община Ботевград