Основно училище „Васил Левски“ (Ботевград)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Основно училище „Васил Левки“
Primary School Vasil Levski in Botevgrad - logo.jpg
Информация
Седалище БотевградБългария
Основаване 1912
Вид основно
Учители 25
Ученици 282
Финансиране държавно
Map of Botevgrad 2.png
42.9109° с. ш. 23.794° и. д.
Местоположение в Ботевград
Основно училище „Васил Левки“ в Общомедия

Основно училище „Васил Левки“ е създадено през 1912 г. като първото самостоятелно начално училище в Ботевград. С откриването на училището педагогически колектив от 10 учители стартира със стремеж за издигане на учебно-възпитателната дейност, като въвежда нови учебни дисциплини, провежда педагогически конференции и обогатява библиотечния фонд.

История[редактиране | редактиране на кода]

От 1919 г. до 1944 г. нараства броя на учениците и персонала. Разширява се училищната и извънучилищна дейност и се засажда училищния парк.

През 1956 г. За първи път се открива V клас и училището се преубразува в основно, като с решение на педагогическия съвет приема за патрон името на Апостола на свободата Васил Левски.

Училището се разраства и се налага строителство на нова учебна сграда, което завършва през 1977 г. Тогава започва да функционира плувен басейн. Училището два пъти е обявено за комплексен първенец иенаградено с орден „Кирил и Методий“ І степен през 1987 г.

В годините на прехода, въпреки демографския срив, училището продължава да търси пътища за усъвършенствване.

Обособяват се профилирани паралелки с разширено изучаване на музика и изобразително изкуство. За първи път в областта се въвежда ранно чуждоезиково обучение по английски език.

По настоящем училището разполага с обновена, богата материално-техническа база-компюттърни кабинети, мултимедийна техника, плувен басейн и фитнес зала в спортно-възстановителния център на територията на училището. Запазена е традицията за ранно чуждоезиково обучение по английски език.

Извънучебното време на учениците се разнообразява с групи за свободноизбираема подготовка по баскетбол, плуване и фолклорно пеене.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Карта на обектите в община Ботевград
     Портал „Образование“         Портал „Образование          Портал „Ботевград“         Портал „Ботевград          Портал „България“         Портал „България