Андрей Нюйоркски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
† Андрей Нюйоркски
български митрополит
† Андрей Нюйоркски 
Роден: 31 декември 1886 г.
Починал: 9 август 1972 г. (85 г.)

Андрей Нюйоркски е български митрополит, основател на Българската епархия в Америка.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е като Стоян Николов Петков на 31 декември 1886 г. в село Врачеш, Ботевградско. Основното си образование получава в град Търговище. През 1903 г. се записва в Софийската духовна семинария, където учи до 1909 г. В периода 1911 – 1916 г. продължава образованието си в Московската духовна академия. Междувременно служи като редник в Българската армия по време на Балканската война и като санитар в руската армия (1914 – 1915). След дипломирането си в Академията остава в Русия и в продължение на 2 години работи като учител в Санкт Петербург.

Петков се връща в България след избухването на Болшевишката революция в Русия. Отново в родината си, той последователно работи като: секретар и инспектор към Министерството на външните работи (1919 – 1921); учител в Софийската духовна семинария (1921 – 1926); ръководител на отдела за култура и просвета към Светия Синод (1926 – 1929). Той е един от пионерите на организираното младежко християнско движение, известен проповедник и организатор.

През 1928 г. Стоян Петков се замонашва, приемайки името Андрей. Бидейки последователно ръкоположен за йеродякон, йеромонах и архимандрит, на 20 април 1929 г. е хиротонисан за епископ с титла Велички и назначен за викарий на Варненско-Преславския митрополит Симеон.

През 1937 г. Св. Синод изпраща Андрей да управлява Българската източноправославна епархия в Америка със седалище в Ню Йорк. Годините на Втората световна война прекарва в неутрална Турция като представител на Българската екзархия; взима участие в преговорите по вдигане на схизмата през 1945 г.

Избран за митрополит от емигрантската общност в Америка през 1947 г., до 1963 г. той си остава „самозванец” за българската държава, която принуждава и Св. Синод на БПЦ да прекрати контактите с него. От Америка пътува често до Западна Европа и Австралия, където поддържа активен контакти с българските общности. След признаването му като митрополит, в края на 60-те години на няколко пъти се връща в България като редовен член на Св. Синод. Почива в 1972 г. в София и по негово желание е погребан в Търговище.

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]