Ангел Куюмджийски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ангел Куюмджийски
предприемач, специален агент
Роден
Починал
1953 г. (67 г.)

Ангел Куюмджиев e български евреин, роден през 1886 г. в Самоков. Многократно променя поданството/гражданството и името си. Освен български е бил също испански, белгийски и американски поданик/гражданин.[1] Роден е като Рахамим Нисим Куюмджи. Известен е още с имената Че­ле­би Ку­юм­д­жийс­ки, Анжело Куюмджийски и др. Прототип на главния герой на романа на Димитър Димов Тютюн – Борис Морев.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произхожда от самоковски род на евреи-златари[2][1]. През 1909 г. записва „Право“ в Париж, Сорбоната, където се дипломира. Жени се за белгийка. Стремително забогатява, според някои източници – от борсови спекулации. Посветен е в еврейска­та масон­с­ка ор­га­ни­за­ция „Джойнт“.

Заедно с други съмишленици основава Франко-белгийска банка, която скоро прераства във Франко-българска банка; става член на управителния съвет на акционерно дружество „Съединени тютюневи фабрики" и на Българското индустриално керамично дружество „Изида" в гр. Елин Пелин, както и подпредседател на акционерно дружество „Орел“, акционер е на параходното дружество, създава вестник „Отечество[2].

След Първата световна война се завръща в България и предлага планове за излизане на България от следвоенната криза. До­би­ва сла­вата на афе­рист, кой­то е в ос­но­ва­та на най-скандал­ни­те сдел­ки, до­го­во­ре­нос­ти и по­ли­ти­чес­ки ре­ше­ния.

На 13 юли 1937 г. в София Анжело Куюмджийски предоставя 7 млн. лв., с които учредява „Фондация за подпомагане на бедни студенти“. Желанието му е всяка година с 30% от приходите да се изпращат на специализация и да се издържат 2 бедни студенти, които са завършили с най-висок успех образованието си в България. Останалите 70% от приходите пожелава да бъдат предназначени за изхранване на бедни студенти в трапезарията на Студентския дом в София[2].

През 1939 или 1940 г. напуска България, като заминава отначало за Париж, после за Ню Йорк. Преди да замине, издирва и унищожава всички свои снимки. После си прави и пластична операция, най-вероятно в Париж. Под името Анжело Куюмджийски става полковник от разузнаването на САЩ. През 1943 г. по поръчение на Държавния департамент участва в подготовката на преговори за излизане на Царство България от войната.[2] Участва и на срещата на тримата големи в Техеран в състава на американската делегация. През 1949 провежда среща с Иван Михайлов в Италия по инициатива на лидера на ВМРО. Ванче Михайлов предлага американското правителство да подкрепи план за създаване на независима Македония под егидата на Обединените нации. Михайлов пише, че Куюмджийски години наред след войната подпомага финансово дейността му като представител на ВМРО.

Умира в САЩ. Според някои сведения това ставa през 1953 г., но според други през 1966.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • „Семкарчето милионер или възкръсващият евреин“ (документален роман), Христо Ярловски