Национален студентски дом

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Национален студентски дом
НСД
National Student House.jpg
Информация
Основаване 1933 г.
Предходен орган Централен студентски дом на културата (ЦСДК)
Тип държавна институция от системата на централната изпълнителна власт
Юрисдикция Министерство на образованието и науката
Седалище Coat of arms of Bulgaria.svg София, България
Мото „От студентите за студентите“
Служители 4
Бюджет второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на образованието и науката
Отговорен министър Красимир Вълчев,
министър на образованието и науката
Ръководител Христиан Даскалов,
директор
Уебсайт www.studenthouse.bg
Национален студентски дом в Общомедия

Националният студентски дом (съкратено НСД) провежда държавната политика в интерес на студентите в извънучебно време чрез подпомагане на дейности на национално и местно равнище в културата, образованието и науката. Има статут на българска държавна институция по чл. 105, ал. 2 от Конституцията на Република България и чл. 60 от Закона за администрацията.

Сградата на НСД (в центъра)

Сградата на НСД се намира на пл. „Народно събрание“ 10 в София. Представлява архитектурен паметник на културата от местно значение. Построена е по проект на архитектите Станчо Белковски и Иван Данчов през 1933 г.

Писмо от цар Борис III до Българския национален студентски съюз (БНСС) в подкрепа за построяване на Студентския дом: :„С най-гореща симпатия посрещам благородното начинание за издигането на Дом на българския студент, където ще крепнат и обединяват сърцата и умовете си здрави и добре просветени граждани на България, които утре, работейки за Родината, ще бъдат добри ратници в международното сътрудничество за мирния общочовешки напредък.“ (19.12.1929)

История[редактиране | редактиране на кода]

Историята на Националния студентски дом датира от 1904 г., когато председателят Стилиян Чилингиров на Студентския клуб към Държавния университет със съдействието на министъра на просвещението проф. Иван Д. Шишманов полага основите на фонда за построяване на сграда на Студентския клуб с основна сума 10 000 лв., отпусната от Министерството на народното просвещение[1].

На 12 юни 1910 г. по инициатива на председателя на Студентския клуб Тома В. Томов се учредява Граждански комитет за построяване на здание на Студентския клуб в София. Уставът на комитета е утвърден със заповед на Министерството на народното просвещение № 1516 от 14 май 1911 г. Основният камък на Студентския дом е поставен на церемония на 30 май 1931 г. Започва да функционира през 1933 г., макар че сградата му е окончателно завършена едва през 1940 г.[2]

След 9 септември 1944 г. в Студентския дом се настаняват щабът на Съюзническата контролна комисия и щабът на Съветската армия. След сключването на следвоенния мирен договор и тяхното напускане на страната в сградата се настанява Театърът на народната армия. През 1957 г. по решение на правителството (Постановление № 159a от 05.07.1957 г. на Министерския съвет и ЦК на БКП) собствеността на Студентския дом се предоставя на ДКМС. Започва осъществяването на активна културна дейност сред студентската общност като Студентският дом на културата (СДК) е препреименуван на Централен студентски дом на културата (ЦСДК) от 1977 г.[3]

Чрез Постановление на Министерския съвет № 233 от 4.12.1991 г. държавата отнема от организацията „Българска демократична младеж“ (правоприемник на ДКМС) правото да ползва Студентския дом, като предоставя имота безвъзмездно на Министерството на образованието и науката (МОН) за стопанисване и управление за задоволяване на социалните и културните потребности на студентите. С ПМС № 65 от 05.04.1999 г. се регулира статутът на Националния студентски дом към МОН като самостоятелно юридическо лице по чл. 60 от Закона за администрацията.

Христиан Даскалов е директор на НСД от август 2018 г.

Организации[редактиране | редактиране на кода]

Към 20 септември 2018 г. на територията на Националния студентски дом своята дейност развиват редица организации.

Творчески състави
  • Академичен хор „Ангел Манолов“ – създаден 1933 г.
  • Фолклорна вокална формация „Дилмана“ към АХ „Ангел Манолов“
  • Академичен фолклорен ансамбъл – създаден 1957 г.
  • Театър-студия „Студентина“ – създаден 1958 г.
Студентски организации

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Книга за Студентския дом (сборник). София, изд. на „Академичен център за литература и култура“, 2002. ISBN 954-90721-9-3
  2. Кратка историческа справка за Студентския дом. // Посетен на 21 септември 2018 г..
  3. Нашият студентски дом, Борис Семерджиев. // Посетен на 20 септември 2018 г..

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]