Български студентски съюз

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Българският студентски съюз (съкратено БСС) е създаден на 1 декември 1990 г. Той е самостоятелна организация на българските студенти.

Целите на БСС са:

  • гарантиране на равен достъп и обучение във висшите училища на всеки български гражданин, независимо от материалното му положение и социален произход;
  • недопускане на дискриминация на студенти заради убежденията им;
  • недопускане на политизиране и идеологизиране на висшите училища;
  • популяризиране опита на левите студентски движения в света;
  • подпомагане на социално слаби членове на съюза.

От създаването му през 1990 г. БСС активно участва в обществения и академичния живот на страната. През 1992 г. възобновява честванията на празника на българските студенти на 8 декември. През 1993 г. става член на Международния студентски съюз.

Участва активно във всички кръгли маси по проблемите на студентите, и партнира с другите студентски организации при отстояване на студентските проблеми пред правителството. Участва в учредяването на Националния младежки съвет, Националния студентски съвет и в др. инициативи.

Към октомври 2018 г. Българският студентски съюз администрира два центъра за студентски услуги към Националния студентски дом в София – Национален център за социални проекти и Кабинет за работа със студенти в неравностойно положение.