Спас Райкин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Спас Райкин
български историк
Роден
Починал

Образование Атински университет
Научна дейност
Област История
Образование Софийски университет
Колумбийски университет

Спас Тодоров Райкин е професор по история и политически науки.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 26 октомври 1922 г. в село Зелениково, Пловдивско. Завършва Пловдивската духовна семинария през 1945 г. и Богословския факултет на Софийския университет през 1949 г.

На 6 май 1951 г. дезертира от военната си служба като трудовак и преминава в нелегалност. Става един от първите горяни в България и след 44-дневно скитане в Родопите със съставената от него и неговите другари седемчленна въоръжена група на 19 юни 1951 г. избягва зад граница в Гърция.

В чужбина следва хуманитарни науки в Университетите на Атина, Женева, Лондон и Базел. От октомври 1951 г. до края на юни 1954 г. е стипендиант на Световния съвет на църквите. В края на юни 1954 г. емигрира в САЩ, където учи в Колумбийския университет (1954-1959). Завършва със степен Магистър по политически науки, специалност История. От 1963 г. до 1991 г. преподава в американски университети като професор по История на цивилизацията и Нова Европейска история.

В изгнание той членува в български политически организации на съпротивителното движение против комунизма, като заема високи ръководни постове в техните ръководства и редактира списанията им. Секретар е на Централния комитет на Българския национален фронт и главен секретар на американския клон на Антиболшевишкия блок на народите.

През 1993 г. проф. Райкин публикува в България 5 тома „Политически проблеми пред българската общественост в чужбина“ – „Проблеми на българската външна политика“, „Проблеми на БЗНС“, „Проблеми на българската православна църква“, „Комунизъм, социализъм, фашизъм“, „Човешки права“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]