Зелински манастир

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Зелински манастир „Успение на Пресвета Богородица“
Church at Nativity of the Mother of God Monastery, Botevgrad - side view.jpg
Местоположение в Ботевград
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Населено място Зелин
Вероизповедание Българска православна църква - Българска патриаршия
Епархия Ловчанска
Архиерейско наместничество Ботевградско
Изграждане 1926 г.
Състояние действащ мъжки
Зелински манастир „Успение на Пресвета Богородица“ в Общомедия

Зелинският или Ботевградският манастир „Рождество на пресвета Богородица“ се намира в курортната местност Зелин край Ботевград, на около 2,5 km югоизточно от града. Манастирът в миналото е известен и като Орханийски по старото име на Ботевград. Съществува в периода ХІІ – ХІV век, около който е разположено старото селище Зелин. До манастира се стига по асфалтов път от центъра на Ботеград в южна посока по пътя за местността Зелин.

Счита се, че Зелинският манастир е основан през XIV в., но е възстановен в сегашния си вид през 1926 г. Представлява комплекс от църква и малки жилищни сгради. В момента е действаща мъжка обител. Църквата е построена през 1926 г. и осветена същата година. Тя представлява малка, еднокорабна, едноапсидна сграда с притвор и неголяма камбанария. В храма няма стенописи, но има красив иконостас. На мраморна плоча до входа на църквата пише, че в тази местност е било разположено село Зелин, чиито жители в края на XVII век се преселват на 2 km северно от там в новосъздадено село, което последователно се превръща в Орхание и в бъдещия Ботевград. Манастирът е добре поддържан. Приема посетители при съблюдаване на манастирските изисквания. Храмовият празник е на 8 септември.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]


Карта на обектите в община Ботевград
     Портал „Православие“         Портал „Православие          Портал „Ботевград“         Портал „Ботевград          Портал „България“         Портал „България