Иван Николчовски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Иван Николчовски
кмет на Ботевград
Ivan Nikolchovski.jpg
Роден
Починал
2000 г. (78 г.)
Политика
Партия БКП
Градски народен съвет – Ботевград
председател 1959 – 1976

Иван Тодоров Николчовски е председател на Градския народен съвет на Ботевград от април 1959 до март 1976 г.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Иван Николчовски е роден през 1922 г. в Боженица, Орханийска околия. Завършва гимназия в Ботевград и за известно време е студент в Юридическия факултет на Софийския университет. Твърде млад е избран за кмет на родното си село, където среща трудностите на управлението в първите години на социалистическите преобразования към държавно планово стопанство. По-късно е избран за секретар на Околийския народен съвет. След административно-териториалното преустройство на страната от 1959 г., с премахването на околиите, е избран за Председател на Градския народен съвет.

Организаторските му качества се проявяват със заслугите му към спортното дело в града, благоустрояването на градския център, откриването на паметника на Христо Ботев, изграждането на канализационна мрежа, асфалтиране на улиците, установяване на ежедневни транспортни връзки със селата, индустриализация на града с откриването на завода за полупроводникови прибори (ЗПП) през 1965 г.

През 1961 г. е открит първият корпус на Районната болница, през 1962 г. – сградата на ТМЕ „Христо Ботев“, по-късно – кино „Стамен Панчев“, хотел „Синьо небе“ и др. Създава се и добра спортна база – открит е градският стадион и зала „Балкан“. Баскетболът и другите спортове печелят победи и все повече привърженици. На 9 октомври 1966 на голямо градско тържество и в присъствието на държавния глава Тодор Живков, гости от побратимения град Саранск и много други официални лица, се чества 100-годишнината от обявяването на Ботевград за град. През този период окончателно се оформяне новия градски център със сградите на Общинския съвет, Читалището, театъра и жилищните блокове на площад „Освобождение“.

След освобождаването му като кмет на Ботевград, през март 1976 г., Николчовски работи като директор на СД „Търговия“ в София окръг, а по-късно – като генерален директор на ДСО „Петрол“. Умира през 2000 г.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

След пенсионирането си Иван Николчовски е автор на две книги с мемоарни очерци.

  • Николчовски Ив. Покушения срещу властта / Случки и небивалици от моето кметуване, София, 1991 г.
  • Николчовски, Ив. Всяка река брод има, София, Профиздат 1987.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Влайкова, Симеонка. Ботевград през годините, ч. 2, с. 57 – 59
     Портал „Ботевград“         Портал „Ботевград