Бруствер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бруствер и преден ров.

Бру́стверът (на немски: Brustwehr, от Brust – гръд и Wehr – защита) е насип във фортификационно съоръжение, предназначено за удобна стрелба, защита от куршуми снаряди, а също и за укритие от наблюдението на противника[1]; заедно с това бруствера служи за създаване на бойна позиция, а в укрепленията представлява и дополнителна преграда в случай на щурм[2]. На вътрешната му страна се разполага барбета, а от външната – бермата.

Войници от ПСВ зад бруствер.

Бруствер може да се изгради от желязо (брониран бруствер), камък, дърво и други подръчни строителни материали, а също и от тяхното съчетание, но най-често се използва обикновена пръст. Това е така, защото: пръст има почти навсякъде; изграждането му отнема по-малко време; при попадение на куршум или снаряд земята не прави допълнителни осколки, както камъка и дървото; земята е най-евтиният материал, който освен това остава след изкопаването на окопите и траншеите[3].

За приспособяването на бруствера за стрелба към него се приспособява стъпенка, на която хората стоят по време на стрелба. Тази стъпенка се нарича банкет или стрелкова стъпенка.

Долепената към бруствера горна част на крепостния вал, предназначена за поставяне на оръдия, се нарича валганг[4].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Бруствер“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​